Najnovije vesti

BRITANSKI EPIDEMIOLOG UVEREN: Korona nije potekla iz Kine! A evo zašto mnogi ne žele da mu veruju
Foto: Youtube/Danish DOX

nova saznanja - nove teorije

BRITANSKI EPIDEMIOLOG UVEREN: Korona nije potekla iz Kine! A evo zašto mnogi ne žele da mu veruju

Planeta

Jedan od vodećih svetskih epidemiologa, britanac Tom Džeferson, kaže da novi koronavirus najverovatnije nije potekao iz Kine, kako se smatra, pogotovo sada kada znamo da su tragovi virusa pronađeni i u Španiji u uzorcima otpadnih voda od marta 2019. godine.

Džeferson, koji radi u Medicinskom centru pri Oksfordskom univerzitetu, rekao je da je virus bio pritajen, možda i godinama, pre nego što se aktivirao krajem prošle godine.

Ukazao je na brojne studije koje su potvrdile prisustvo virusa u otpadnim vodama, od Evrope do Južne Amerike. Zanimljivo je da su svi ovi uzorci starijeg datuma nego što je otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom u kineskom Vuhanu.

Italijanski istraživači su pronašli tragove virusa u Torinu u uzorcima iz decembra prošle godine, mnogo pre nego što su potvrđeni prvi slučajevi zaraze covidom-19 u toj zemlji. Slično je bilo i u Španiji, gde su istraživači otkrili prisustvo virusa SARS-CoV-2 u uzorcima iz marta 2019. godine.

To ne znači da je virus potekao u Španiji, ali isto tako ne daje potvrdu da vodi poreklo iz Kine. Džeferson kaže da je i dalje rano da kažemo gde je tačno virus nastao.

Njegova teza nije za sada široko prihvaćena u naučnoj zajednici jer nije prvi put da je izazvao burne reakcije svojim stavovima.

Već je bio u žiži javnosti kada se govorilo o vakcinama protiv gripa. Istakao je da su mnogi podaci koji se koriste u kliničkim istraživanjima takvih vakcina sumnjivi, zbog čega je postao nepoželjan u mnogim akademskim krugovima.

Na mnogim naučnim skupovima, kako prenose strani mediji, stručnjaci odbijaju da sede sa Džefersonom za istim stolom, a izbegavaju ga i na mnoge druge načine.

Međutim, njegov skepticizam po pitanju istraživanja vakcina protiv gripa sada je na snazi kada je reč o vakcinama protiv korone.

Džeferson se pitao da li su podaci o smrtnim slučajevima uzrokovanim gripom uvek opravdani.

"Kada umre starija osoba usled prestanka rada respiratornih organa posle bolesti, nalik gripu, skoro uvek budu zabeleženi da su umrli od gripa", rekao je jednom prilikom sumnjajući u pouzdanost podataka.

Vuhan
Vuhan foto: AP / Chinatopix

Dalje, nije pristalica vakcinisanja mlađih i zdravih ljudi koji gotovo nikada ne umiru od gripa.

U jeku novonastale pandemije, mnogi stručnjaci se pitaju isto kada je reč o koronavirusu.

"Jedno je sigurno - Džeferson ima svoje samostalno mišljenje i ne potpada pod uticaj naučnog establišmenta ili mejnstrim medija: Biti naučnik je biti u mogučnosti da se postavljaju pitanja, ne uzimati ništa zdravo za gotovo. Svakako bih želeo više o ovome da čujem, pogotovo ako se napori da se napravi vakcina protiv korone bliže kraju", istakao je novinar Piter Endruz.

Kurir.rs/RT Foto: Youtube/Danish DOX

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...