AMERIKA BIRA PREDSEDNIKA 2020!  Novo obraćanje Bajdena: Evo šta je tražio od svih pristalica! Trampa izneverio Foks VIDEO
Foto: Profimedia/MANDEL NGAN/AFP, EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

predsednički izbori u sad

AMERIKA BIRA PREDSEDNIKA 2020! Novo obraćanje Bajdena: Evo šta je tražio od svih pristalica! Trampa izneverio Foks VIDEO

Planeta -

* Sjedinjene Američke Države biraju predsednika između republikanca Donalda Trampa (74) i demokrate Džoa Bajdena (77)

* Glasovi birača se i dalje broje, čekaju se rezultati iz nekoliko saveznih država

* Bajden takođe vodi i u elektorskim glasovima, za sada 264:214 (za pobedu potrebno 270)

Trampov štab kritikovao Foks Njuz

Izborni štab predsedničkog kandidata Donalda Trampa danas je kritikovao televiziju Foks njuz, koja je na svom sajtu objavila da Džo Bajden ima 264 glasova elektora, dok CNN, BBC, CBS i drugi mediji pored imena demokratskog kandidata navode da ima 253 elektorska glasa.

Izborni štab se žalio na Foks njuz koji je Arizonu pripisao Bajdenu, iako glasovi još nisu prebrojani u toj državi, preneo je Rojters.

Foks njuz se drži projekcije agencije AP, dok Rojters i članovi Edison istraživačke grupe navode brojku od 253 elektorska glasa.

Bajden se ponovo obratio javnosti

-"Izbori su jako važni. Zato se svaki glas mora brojati!", poručio je na početku svog obraćanja.

"Hvala vam svima na poštenju. Idemo dalje brojati glasove. Neka vas Bog sve blagoslovi . Nemamo sumnje da kada se kada se brojenje završi, senatorka Haris i ja bićemo pobednici ", rekao je.

Zatražio je od svih da ostanu smireni.

Trka za 2024. već počela?

Bivši saradnik Donalda Trampa Mik Malveni, koji je trenutno specijalni izaslanik u Severnoj Irskoj, rekao je da očekuje da će se predsednik Tramp kandidovati za izbore 2024. godine ukoliko sada izgubi od demokrate Džoa Bajdena, prenosi Guardian.

U Džordžiji ostalo da se izbroji oko 47.000 glasova

U Džordžiji još treba da se izbriji 47.277 glasova, a u prenosti je trenutno Tramp za oko 12.000 glasova.

Koliko će se čekati na rezultate u Nevadi

Službenik Džo Gloria, iz okruga Klark u Nevadi rekao je kako očekuje da će svi glasovi proći kroz sistem do subote ili nedelje, tako da se čini da ćemo rezultate za tu državi čekati još danima.

Ovakvo je stanje u Pensilvaniji

I sud u Džordžiji odbio žalbu Trampa

Nakon suda u Mičigenu i državni sud Džordžije odbacio je danas žalbu izbornog štaba Donalda Trampa, koji je tvrdio da su pomešani listići birača koji su se izjasnili poštom na vreme i sa zakašnjenjem, tvrdi televizijska stanica Foks njuz.

Žalba se zasnivala na tvrdnji posmatrača kojem se učinilo da je došlo do mešanja listića.

Državni sudija u Džordžiji je rekao da nema dokaza da se to dogodilo.

"Nema dokaza da su se mešali glasovi u Čatam okrugu, odnosno, da je izborna komisija prekršila zakon", rekao je sudija, a preneo Foks njuz.

Tramp: Zaustavite prevaru

Zaustavite prevaru, poručio je večeras američki predsednik Donald Tramp na Tviteru, u trenutku kada se nastavlja brojanje glasova u nekim ključnim saveznim američkim državama.

Bajden povećao prednost u Nevadi

Demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden povećao je vođstvo u Nevadi u odnosu na rivala Donalda Trampa za oko 3.500 glasova, preneo je Rojters.

foto: AP / Patrick Semansky

Na uzorku od preko 87 odsto izbrojanih glasova, Bajden ima oko 49,5 odsto glasova, a Tramp ima oko 48,5 odsto glasova.

Pensilvanijski sud doneo važnu odluku

Sud u Pensilvaniji presudio je da posmatrači iz kampanje republikanskog predsednika Donalda Trampa mogu da stoje bliže i da posmatraju proces prebrojavanja glasova u Filadelfiji.

Obustavljeno brojanje glasova u Filadelfiji

Prebrojavanje glasačkih listića pristiglih poštom u Filadelfiji je privremeno zaustavljeno, prenosi MSNBC.

foto: EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

Kako se navodi, razlog je to što su demokrate tražile od vrhovnog suda te države da ukine presudu nižeg suda o posmatračima nadležnim za prebrojavanje glasova, prenosi Rojters, bez detaljnijeg objašnjenja.

Filadelfija je za ishod izbora jedna od ključnih saveznih država, a u kojoj još nije završeno prebrojavanje glasova.

Pensilvanija je moja, tvrdi Tramp

Republikanski kandidat objavio se ponovo preko svog twiter naloga i poručio da je odneo veliku legalanu pobedu u Pensilvaniji.

foto: EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

Podsetimo američki predsednik i kandidat za osvajanje drugog mandata, Donald Tramp, ranije se danas obraćao takođe preko twitera, uglavnom da bi kritikovao način prebrojavanja.

Tramp: Prekinite brojanje glasova!

Tramp, čiji izborni štab najavljuje tužbe zbog kako navodi neregularnosti izbora, traži hitno obustavljanje brojanja glasova:

Tužbe u Nevadi: ubačeno je 10.000 lažnih glasova

Republikanska partija u Nevadi potvrdila je da će podneti tužbu zbog, kako navode, 10.000 glasova ljudi koji više ne žive u toj saveznoj državi. Nevada je među nekoliko država u kojoj su listići za glasanje poštom poslati na kuću svima koji imaju biračko pravo. Takođe, Nevada je 4. država u kojoj su republikanci najavili tužbe i traže ponovno brojanje glasova, i isto se najavljuje i za 5. po redu - Viskonsin.

foto: Fox news prtscr

U Arizoni usijana atmosfera, Trampove pristelice upale u izborni centar

Trampove pristalice, koje su se okupile u jednoj od „ključnih“ država Arizoni kako bi izrazili protest zbog postizbornih dešavanja, u jednom trenutku upale su u izborni centar za brojanje glasova, ali su ga kasnije napustile.

Tenzije u Arizoni su porasle jer su pojedine izborne projekcije već navele Bajdena kao pobednika iako se glasovi još broje.

Ovde je razlika tanka kao ivica žileta

Dok se u većini država u SAD gotovo sigurno znaju projekcije krajnjeg rezultata glasanja, sve oči su uprte u ovih 6 gde je najnapetije: Pensilvanija, Severna Karolina, Aljaska, Arizona, Džordžija i Nevada.

Zašto su ankete u SAD pogrešile?

Ako je suditi po rezultatima izbora, po kojima je Trampova pobeda i dalje moguća uprkos vođstvu Bajdena u ključnim državama, ankete su, baš kao i 2016. godine kad je Trampova protivkandidatkinja bila Hilari Klinron, prilično pogrešile.

Kremlj upozorava: Izborna kriza u Americi može negativno da utiče na svetska pitanja i privredu

„Bilo kakva neodređenost u najmoćnijoj svetskoj privredi, u jednoj od najvećih država sveta svakako ima i potencijalno može imati negativne posledice po svetska pitanja, pre svega, po svetsku ekonomiju. Videćemo koliko će trajati taj period neodređenosti i koliko će biti snažan taj uticaj“, rekao je porparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Predviđaju pobednika izbora od 1888. godine

Birači okruga Vigo iz američke savezne države Indijane tačno su predvideli predsednika na svim izborima od 1888. godine, uz samo dva izuzetka, a sada su glasali za Donalada Trampa.

Ipak, sada se čini da je Džo Bajden mnogo bliže pobedi, pa bi ovo mogao biti i treći izuzetak.

Bajden na Tviteru objavio šta će prvo uraditi ako postane predsednik

Džozef Bajden se nalazi blizu pobede na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bivši potpredsednik SAD-a još nije proglasio pobedu na izborima, ali se iz njegovim izjava može naslutiti da se polako priprema za ulazak u Belu kuću.

Bajden je najavio i svoj potencijalno prvi veliki potez ako postane predsednik SAD. To je objavio na svom zvaničnom Tviter profilu.

Preokret u Arizoni moguć, Tramp diše Bajdenu za vrat!

Dok bitka za Arizonu još traje jer se glasovi broje, američki mediji javljaju da se u ovoj državi Bajdenova prednost smanjuje u odnosu na Trampa, te da je čak moguć i preokret.

Na prebrojanih 88 odsto glasova Bajden ima 1.469,341 glas a Tramp 1.400.951. Ova država nosi 11 elektorskih glasova.

foto: Fox news prtscr

Aktuelni predsednik ovde je dobio novih 11.000 glasova.

Da li sud može da odredi pobednika izbora u SAD?

Tramp je juče i pre kraja brojanja glasova proglasio pobedu pa je zatražio da se prestane s brojanjem i najavio da "ide na Vrhovni sud". Njegov štab je objavio da podnosi tužbu Vrhovnom tražeći da se preispita odluka državnog suda Pensilvanije, koji je dozvolio da se broje glasovi i nakon izbornog dana.

Zbog toga se sve češće postavlja pitanje mogu li američki sudovi, odnosno Vrhovni sud, doneti odluku koja će presuditi to će biti novi predsednik SAD.

Petina Afroamerikanaca glasala za Trampa

Afroamerikanci nisu dali podršku demokratskom kandidatu za predsednika Sjedinjenih Američkih Država u meri kojoj se Džozef Bajden nadao, pokazuje analiza NBC-a.

Naime, 80 odsto Afroamerikanaca glasalo je za Bajdena, javlja NBC, ali to nije dobra vest kada se broj uporedi s ranijim statistikama.

U slučaju ovogodišnjih izbora, to znači da je čak 20 posto Afroamerikanaca, ili svaki peti, glasalo za Donalda Trampa.

Policija u Arizoni čuva ljude koji broje glasove

U centru za brojanje glasova u okrugu Marikopa u saveznoj državi Arizoni našli su se pred dilemom - hoće li privremeno stati sa brojanjem glasova zbog glasnih republikanskih demonstranata koji su se okupili pred centrom ili nastaviti.

Naime, na društvenim mrežama se među Trampovim biračima proširila tvrdnja da se glasovi za Trampa neće pribrojati u ukupnom broju glasova. Neki od demonstranata su čak ušli u centar, zbog čega su ispraćeni napolje.

Zvaničnici su u jednom trenutku bili prisiljeni da u pomoć pozovu policiju.

Protesti na ulicama Portlanda

Vlasti u Portlandu su demonstracije nakon izbora proglasile pobunom zbog čega interveniše i Nacionalna garda.

Na ulicama ovog, najvećeg grada u saveznoj državi Oregon, zabeležene su scene nasilja, razbijeni prozori na izlozima i zapaljni kontejneri, zbog čega je do sada uhapšeno najmanje 11 ljudi, navodi Fox.

Sanders predvideo sve šta će se dogoditi posle izbora

Berni Sanders američki političar i demokratski kandidat za predsedničke izbore 2016. i 2020. godine, pre dve nedelje gostovao je kod Džimija Felona u emisiji na NBC televiziji gde je govorio o američkim predsedničkim izborima.

Smanjena prednost Bajdena u Arizoni

Bajdenova prednost nad Trampom u Arizoni se smanjuje, pa sada vodi za samo nešto više od 10.000 glasova, javlja CNN.

Rezultat je tesan i u još dve ključne drzave, Džordžiji i Pensilvanji. Najveći okrug u Arizoni Marikopa Kaunti objavio je nove rezultate - Bajedn ima 912.585 glasova, a Tramp 838.071. Prethodno je Bajden bio u prednosti od nešto više od 85.000 glaova.

U tom okrugu prebrojavanje glasova je prekinuto u Feniksu zbog protesta Trampovih pristalica.

foto: Fox News prtscr

Trampov sin optužuje demokrate za krađu izbora

Erik Tramp, sin republikanskog kandidata za predsedika SAD Donalda Trampa proglasio je na Tviteru pobedu u Pensilvaniji.

"Pobedili smo u Pensilvaniji", naveo je on na Tviteru.

Protesti u više gradova u SAD nakon izbora

U više američkih gradova nakon predsedničkih izbora došlo je do protesta pristalica i republikanaca i demokrata, koji zahtevaju da se glasanje zaustavi, odnosno pozivaju zvaničnike da „prebroje svaki glas“.

U Njujorku su hiljade demonstranata prodefilovale pored luksuznih prodavnica na Petoj aveniji Menhetna, dok predsednička trka i dalje traje, a glasački listići se broje u ključnim državama, piše "Gardijan".

Trampov štab uložio žalbe na glasanje u više država

Izborni štab predsednika SAD Donalda Trampa podneo je žalbe u Pensilvaniji, Mičigenu i Džordžiji, postavljajući temelje za osporavanje glasanja u državama u kojima zaostaje Bajdenom u lovu na 270 glasova elektora potrebnih za pobedu u Beloj kući.

Nove žalbe, koje se pridružuju postojećim republikanskim tužbama u Pensilvaniji i Nevadi, zahtevaju bolji pristup posmatrača štaba lokacijama na kojima se glasački listići obrađuju i broje, i izražavaju zabrinutost zbog glasanja u odsustvu, saopšteno je iz štaba, prenosi AP.

Smanjuje se Trampova prednost u Pensilvaniji

Trampova prednost nad Bajdenom u Pensilvaniji se smanjuje, pokazuju najnoviji rezultati.

Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, Trampova predsnost u toj državi, koja je jedna od ključnih za pobedu jednog od kandidata, sada iznosi 164.414 glasova, dok je kasno u sredu popodne po lokalnom vremenu vodio sa 379.639 glasova.

Pensilvanija, koja nosi 20 elektorskih lgasova, jedna je od država u kojima je Tramp najavio da će na sudu tražiti obustavljanje prebrojavanja glasova.

Bajden u prednosti, Tramp osporava rezultate

Dan nakon izbora pobednik još nije poznat, ali je prema projekcijama vodećih svetskih medija Bajden u prednosti nad aktuelnim predsednikom.

Najveća borba se vodi u Džordžiji, u kojoj Tramp mora da pobedi kako bi osvojio drugi mandat, kao i u Pensilvaniji, gde je, prema poslednjim projekcijama, u vođstvu.

Bajden je proglasio pobedu u Mičigenu, što bi značilo da je osvojio dve trećine "plavog zida", a ako zadrži prednost u Nevadi i Arizoni, imao bi dovoljno elektorskih glasova da postane 46. predsednik SAD.

Bajden se nada pobedi i u Pensilvaniji, gde još nisu prebrojane hiljade glasova pristiglih poštom, za koje se očekuje da će mu pripasti, prenosi CNN. Tramp najavio je pravne postupke kako bi zaustavio prebrojavanje glasova u Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Bajden pokrenuo "tranzicionu veb stranicu"

Bajden nije proglasio pobedu na izborima, ali pokazuje visok nivo samopouzdanja pokretanjem svoje nove "tranzicione veb stranice", piše britanski "Gardijan".

"Građani Amerike će odlučiti ko će postati sledeći predsednik Amerike. Glasovi se još broje u nekoliko saveznih država", napisao je juče Bajden.

Mirni protesti u SAD

Dok se prebrojavaju glasovi na predsedničkim izborima u SAD u sredu su u nekoliko gradova održani protesti, ali nigde nije zabeleženo nasilje većih razmera ni nemiri povezani sa izborima. Mirnih demonstracija bilo je od istoka do zapada zemlje.

U Vašingtonu je više od 1.000 ljudi protestovalo protiv republikanskog kandidata i aktuelnog predsednika Donalda Trampa, nedaleko od Bele kuće, a više stotina njih je povremeno blokiralo saobraćaj.

U Filadelfiji se okupilo oko 200 predstavnika radničkih sindikata i drugih aktivista koji su rekli da su došli da štite demokratiju. Rezultati glasanja u Filadelfiji još uvek nisu zvanično objavljeni, a Tramp je najavio tužbu.

Protesta protiv Trampa bilo je i u Portlandu, Oregonu, Sijetlu a nekoliko ljudi je uhapseno.

Tramp: Šteta je već učinjena

Republikanski kandidat Donald Tramp oglasio se na Tviteru pošto je najavio pravni postupak zbog prebrojavanja glasova u Viskonsinu i Mičigenu u kojima je pobedu, prema nezvaničnim podacima, odneo njegov protivkandidat Džo Bajden.

"Naši advokati su tražili 'pristup podacima', ali kakva je korist od toga? Šteta je već učinjena integritetu našeg sistema i samim predsedničkim izborima. O tome treba razgovarati!", napisao je Tramp.

Đulijani: Bajden sam za sebe možda glasao 5.000 puta

Rudolf Djulijani, pravni savetnik američkog predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa, izjavio je u govoru u Filadelfiji ''da je u toku velika prevara'' na izborima u SAD.

Bivši gradonačelnik Njujorka je pored ostalog, u govoru izneo bizarne ocene poput one da su na izborima možda glasali i "mrtvi i Marsovci'', kao i da je možda demokratski kandidat Džo Bajden sam za sebe glasao 5.000 puta.

Djulijani je pre odlaska u Filadelfiju na Tviteru poručio da je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi koja se smatra važnom za ishod izbora u SAD.

I dalje se broje glasovi, Bajdenu fali 6 elektorskih glasova za pobedu

Preko 100 miliona ljudi glasalo je ranije lično ili slanjem glasa poštom. Prema podacima u ponoć, Biden osvaja 264 elektorska glasa, dok Tramp osvaja njih 214.

Bajdenu dakle nedostaje još samo šest elektorskih glasova do pobede.

Čekaju se rezultati ovih država

Trenutno stanje u ključnim državama u kojima nisu proglašene pobede prema podacima AP-a:

Džordžija - Tramp vodi (Donald Tramp 50.2 posto, Džo Bajden 48.5 posto. Prebrojeno je 95 posto glasova. Država nosi 16 elektorskih glasova)

Severna Karolina - Tramp vodi (Donald Tramp 50.1 posto, Bajden 48.7 posto. Prebrojeno je 94 posto. Država nosi 15 elektorskih glasova)

Pensilvanija - Tramp vodi (Tramp 53.3 posto, Bajden 45.5 posto. Prebrojeno 64 posto. Država nosi 20 elektora)

Nevada - Bajden vodi (Bajden - 49.2 posto, Donald Tramp 48.6 posto. Prebrojeno 75 posto glasova. Država nosi šest elektorskih glasova) *prekinuto brojenje glasova

Aljaska - Tramp vodi (Bajden 32.4 posto, Donald Tramp 63.6 posto. Prebrojano 50 posto glasova. Država nosi 3 elektorska glasa).

Ovako je izgledalo brojanje glasova tokom jučerašnjeg dana

Pogledajte kako je izgledao izborni dan u SAD (3. novembar)

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track