Erdogan poziva na osnivanje ISLAMSKE MEGABANKE: Zaboravite na dolar i okrenite se svojim valutama!
Foto: Profimedia

samit d8

Erdogan poziva na osnivanje ISLAMSKE MEGABANKE: Zaboravite na dolar i okrenite se svojim valutama!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na osnivanje islamske megabanke koja bi izlazila u susret zahtevima islamskih finansijskih institucija i finansirala infrastrukturne projekte u ovim ali i drugim zemljama.

"Verujemo da ideja islamske megabanke zasnovane na onlajn platformi može da postane realnost i ispunjava zahteve islamskih finansijskih institucija i sve većih potreba za finansiranjem infrastrukturnih projekata u muslimanskim zemljama", rekao je Erdogan na onlajn samitu D8 zemalja u razvoju gde je takođe pozvao na proširenje međunarodne trgovine uz upotrebu lokalnih valuta.

Erdogan je, podseća Anadolija, prvi put pozvao na širu upotrebu lokalnih valuta na samitu D8 u Istanbulu 2017. godine a sada, kaže, je razvoj situacije poslednjih godina pokazao da je ta ideja razumna i dobra.

"Da bismo zaštitili naše zemlje od rizika koji predstavljaju strane valute, moramo da se fokusiramo na trgovinu lokalnim valutama", rekao je on.

Erdogan je isto tako naglasio važnost saradnje u borbi protiv pandemije koronavirusa, navevši da je Turska pomogla brojnim zemljama i međunarodnim organizacija.

"Jasno smo stavili do znanja da je vakcina naše najbolje oružje protiv virusa i da je ne treba žrtvovati našim interesima ili profitu", rekao je on.

Erdogan je naveo i da će, kad turska vakcina protiv korone bude spremna, to cepivo biti dostupno celom čovečanstvu.

Turska je od 2017. bila predsedavajući samita D8 a sada je tu ulogu predala Bangladešu.

Grupa D8 zemalja u razvoju zvanično je predstavljena 1997. godine Istanbulskom deklaracijom. Blok čine Bangladeš, Egipat, Nigerija, Indonezija, Iran, Malezija, Pakistan i Turska.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track