ODBEGLI AVGANISTANSKI PREDSEDNIK SE OGLASIO: Morao sam da pobegnem da sprečim krvoproliće! Talibani su planirali da me ubiju
Foto: Printscreen/Facebook, Profimedia

veliko bekstvo

ODBEGLI AVGANISTANSKI PREDSEDNIK SE OGLASIO: Morao sam da pobegnem da sprečim krvoproliće! Talibani su planirali da me ubiju

Planeta -

Ašraf Gani, odbegli avganistanski predsednik, koji je posle predaje vlasti seo u avion i otišao u egzil u susedni Tadžikistan, navodno se večeras oglasio preko Fejsbuka i stranice ashrafghani.af i time prekinuo sve zavere, manipulacije i igre oko svog odlaska.

On je u podužoj poruci u formi pisma objasnio zbog čega je otišao u egzil i da je to uradio da bi se izbeglo krvoproliće i naveo da su od sada talibani odgovorni za bezbednost Avganistanaca.

Ašraf Gani je u svom pismu naveo sledeće:

"Dragi zemljaci! Danas sam napravio težak izbor da se suprostavim i suočim sa naoružanim talibanima koji su hteli da upadu u predsedničku palatu, ili da napustim otadžbinu za koju sam žrtvovao život za poslednjih 20 godina. Da sam ostao, mnogi zemljaci bi stradali i bio bi uništen grad kabul i rezultat bi bio ogromna ljudska katastrofa u gradu od šest miliona stanovnika. Talibani su planirali da me uklone i napadnu uklone i napadnu ceo Kabul. Da bi izbegao krvoproliće odlučio sam da odem.

Talibani su uz mač i pištolj osvojili vlast i oni su odgovorni za zaštitu dostojanstva, bogatstva i samopoštovanja naših zemljaka. Ali oni legitimitet nisu osvojili srcem. Nikada u istoriji gola sila nije nikome dala legitimitet i neće. Talibani se sad suočavaju sa novim istorijskim testom ili će štititi ime i čast Avganistana ili će dati prioritet drugim državama i organizacijama. Mnogi ljudi i mnoga plemena se plaše i nemaju poverenja u budućnost. Talibani moraju da uvere sve narode i plemena, sestre i žene Avganistana da su spremni da osvoje legitimite i srce naroda. Napravite jasan plan da to uradite i podelite ga sa narodom. Uvek ću nastaviti da služim svom narodu u pogledu razmišljanja i planiranja. Još mnogo razgovora dolazi. Živeo Avganistan" napisao je Gani u svojoj poruci.

Međutim uprkos priči da je Gani odleteo u Tadžikistanu, društvenim mrežama počela je da kruži nova informacija da on zapravo trenutno u Dohi, ali to niko sa stopostonom sigurnošću ne može da potvrdi.

Inače tokom čitavog dana od kad se pojavila informacija o bekstvu Ašrafa Ganija kruže glasine, polusitine i stari snimci koji se opisuju kao trenutka kad je Gani otišao, a posebno detalj da je pre ulaska u avion mahnuo. Međutim, snimak je star nekoliko meseci i nastao je pre nego što je gani krenuo u službenu posetu Uzbekistanu.

Podsetimo, bivši avganistanski predsednik Ašraf Gani danas je mirno predao vlast i odleteo avionom iz Kabula. Sam čin pratilo je mnogo glasina, podmetanja da je Gani otišao, pa da je ostao i na kraju da je ipak otišao, što je i potvrđeno. Međutim nagađanja oko toga gde se on trenutno nalazi i ko je s njim bio u avionu (prema nekima bio je jedino savetnik za nacionalnu bezbednost, a prema drugima porodica, dok treći govore da je porodica ostala u Kabulu?!

U svakom slučaju potrajaće još igra gde je drug Ašraf Gani.

Kurir.rs/A. Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track