MILOVAN JOVANOVIĆ POLITIČKI ANALITIČAR: Svako ko veruje da su se talibani promenili i emancipovali je u ZABLUDI!
Foto: Printscreen Kurir TV

Analiza

MILOVAN JOVANOVIĆ POLITIČKI ANALITIČAR: Svako ko veruje da su se talibani promenili i emancipovali je u ZABLUDI!

Planeta -

"Svako ko veruje da su se Talibani promenili, da su evoulirali i da su se emancipovali je u velikoj zabludi. Svi su se pomirili sa onim što se trenutno dešava u Avganistanu.To je realanost i to ništa nije neočekivano", rekao je novinar i politički komentator Milovan Jovanović gostujući na jednoj televiziji u BiH.

Jovanović podseća da je posle terorističkih napada 11. septembra 2001 na SAD pokrenuta invazija na Avganistan od strane SAD i saveznika jer su Talibani koji su tada vladali u Avganistanu odbili da izruče vođu Al Kaide Osamu Bin Ladena.

"Cilj intervencije je bio pre svega da se eliminiše Al Kaida a njen vođa Bin Laden isporuči pravdi.Posle samo dva meseca Talibani su poraženi a SAD i saveznici su preuzeli vlast u Avganistanu. Godine 2003 tadašnji sekretar odbrane Donald Ramsfeld proglasio je pobedu. Isto je učinio i predsednik Obama 2011 godine kada je u Pakistanu likvidiran Bin Laden", dodaje on.

Jovanović kaže da je cilj bio i da se u Avganistan izveze demokratija,da se izgrade institucije,da to postane prosperitetna zemlja, neka umerena islamska republika. Međutim već posle 10 godina je bilo jasno da je to nemoguća misija.

"Prošle godine pod pokriviteljstvom Donalda Trampa u Dohi je napravljen sporazum između SAD i Talibana koji je obavezao SAD i saveznike na povlačenje iz Avganistana. I to ništa nije sporno, ono što je problematično jeste način na koji su se SAD i NATO povukli iz Avganistana ostavljajući svoje saveznike tamo na milost i nemilost Talibanima.To je sramno, ponižavajuće i neprihvatljivo i to je velika mrlja predsedniku Bajdenu i njegovoj administraciji", konstatovao je novinar i politicki komentator Milovan Jovanović.

"Strah od nove migrantske krize je opravdan i naredni meseci a pogotovo sledeća godina pokazaće da li ce Evropa biti na udaru i da li će doći do određene destabilizacije. Migrantska kriza preti Evropi.U velikim geopolitičkim igrama nema konačnih pobednika i poraženih. Ovo što se dešava u Avganistanu i Centralnoj Aziji je samo jedna pauza pred nastavak igre koja će trajati dugo", smatra Jovanović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track