ŠTA POSLE AMERIČKOG POVLAČENJA: Kakva je uloga Kine u Avganistanu
Foto: ABC/ Mihajlo Becej

autorski tekst

ŠTA POSLE AMERIČKOG POVLAČENJA: Kakva je uloga Kine u Avganistanu

Planeta -

Od najave povlačenja američkih trupa u Avganistanu, pojedini zapadni mediji upirali su prstom u Kinu i Rusiju, samo zato što su otvorili razgovore sa talibanima, navodno kako bi povećale svoj uticaj u regionu. Važno je u potpunosti opovrgnuti ovaj navod zbog jednostavne činjenice da su same SAD bile prva zemlja koja je priznala talibane kao političku snagu i sela za pregovarački sto.

SAD su ponovo otvorile pregovore direktno sa talibanima 2019, a nakon šest dana razgovora specijalni izaslanik SAD Zalmaj Halilzad izjavio je da su „direktni razgovori između SAD i talibana u Dohi doveli do okvira za mirovni sporazum“.

Iz tog razloga, od suštinske je važnosti istaći krajnju potrebu da Kina otvori direktan dijalog sa talibanima. Prvo, američka iskustva prate vojne intervencije (Vijetnam, Irak, Iran, Sirija i Avganistan), sa malim društvenim ili ekonomskim promenama na ovim lokacijama. Drugo, Kina poštuje pravo avganistanskog naroda da samostalno odlučuje o svojoj budućnosti. Talibani shvataju da Kina nema interesa da koristi svoju vojnu moć. Dakle, stav bez intervencije kvalifikuje Kinu kao ključnu državu u oporavku Avganistana.

Najveći problem su radikalne islamističke grupe. Talibani moraju da ispune obećanje i prekinu saradnju sa svim terorističkim grupama. Kina je u proteklih 20 godina pružila znatne investicije Avganistanu, pre svega u rudarskom sektoru, omogućila je 3,3 milijarde dolara za razvoj rudnika Ajnak (drugi po veličini rudnik bakra u svetu). Treba napomenuti da je kinesko-pakistanski ekonomski koridor vodeći projekat u okviru inicijative „Pojas i put“ i posebno bitan za Avganistan. Posebno kada je reč o izgradnji auto-puta od pakistanskog grada Pešavara do Kabula.

Od 2020. kineska preduzeća su imala ugovore za projekte vredne 110 miliona dolara u Avganistanu, što je povećanje od 158,7 odsto. Veliki kineski projekat u Avganistanu je ugovor o razvoju naftnih polja Farijab i Sar-i-pul. Drugi veliki sektor saradnje između Kine i Avganistana je proizvodnja električne energije. Avganistan je dugo zavisio od međunarodne pomoći, ali za rešavanje njegovih hitnih problema, mir i razvoj su izuzetno važni, a kineske investicije bi mogle igrati ključnu ulogu.

Uprkos zastojima, neki infrastrukturni projekti su započeti, uključujući put vredan pet miliona dolara koji će povezati Kabul sa Kinom kroz koridor Vahan. Kada politička situacija bude stabilna i uspostavi se neophodna infrastruktura, Avganistan ima potencijal da se razvije u ključno regionalno trgovačko čvorište.

Kina je važan pokretač globalnog oporavka u doba postkovida, stvarajući veliki zamah globalnoj ekonomiji, posebno susedima u regionu.

direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije i stručnjak za Kinu Zoran Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja