ŠEFICA MMF PREŽIVELA KINESKI SKANDAL: Šta sve treba da znate o optužbama na račun Kristaline Georgijeve
Foto: Olivier Douliery / AFP / Profimedia

objašnjenje

ŠEFICA MMF PREŽIVELA KINESKI SKANDAL: Šta sve treba da znate o optužbama na račun Kristaline Georgijeve

Planeta -

Bivša evropska komesarka ostaće na čelu Međunarodnog monetarnog fonda uprkos optužbama da je lažirala podatke dok je bila u Svetskoj banci u korist Pekinga.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) preživela je istragu koju je pokrenuo izvršni odbor MMF posle optužbi da je, dok je bila šefica Svetske banke, nameštala i prepravljala podatke kako bi poboljšala globalno rangiranje Kine na takozvanoj "Duing Business" listi.

Ministri finansija i šefovi centralnih banki okupiće se ove sedmice u Vašingtonu na dvogodišnjem samitu MMF i Svetske banke. Ministri finansija iz G20 zemalja članica iskoristiće priliku da odobre globalni poreski sporazum koji je 136 svetskih zemalja postiglo prošle sedmice, na osnovu kog će međunarodni minimum korporativne poreske stope biti 15 posto.

Nad sastankom će se ipak nadviti oblak kontroverze i to ne samo zbog ukaljane reputacije Georgijeve već iz zbog toga što je Svetska banka sada izgubila ugled neutralnog i pouzdanog izvora ekonomskih podataka.

Za sada, pozicija Bugarske je osigurana jer je Izvršni odbor MMF saopštio da imaju "puno poverenje" u njene sposobnosti da efikasno izvršava svoje dužnosti.

Izvršni odbor je razmotrio izveštaj, objavljen prošlog meseca, u kome se optužuje Georgijeva da je pritiskala osoblje Svetske banke da postave Kinu na bolje mesto "duing biznis" liste za 2018.

Lista je godišnja publikacija Svetske banke koja pokazuje koliko su zemlje "prijateljski naklonjene" poslovnim ljudima i investitorima. "Prijateljstvo" se procenjuje kroz zakone, pravila i regulative korporativne aktivnosti svake zemlje. Posle skandala sa Georgijevom, Svetska banka je odustala od objavljivanja svoje liste, navevši da je "poverenje u istraživanje Svetske banke vitalno".

Georgijeva je više puta odbacila optužbe da se uplitala u rad eksperata sa "duing biznis" liste.

Ko je Kristalina Georgijeva?

Georgijeva se vratila u Svetsku banku 2016. godine posle šestogodišnjeg rada u Evropskoj komisiji gde je imala prestižno mesto komesara za budžet. Svetska banka joj je bila poznata teritorija jer je tamo radila 17 godina, uspevši se do nivoa izvršnog direktora. Iako Georgijevu izuzetno cene u Briselu, njen odlazak iz prestonice EU nije bio bez kontroverzi - posvađala se sa tadašnjim generalnim sekretarom Martinom Selmajerom.

Tri godine po povratku u Svetsku banku, Georgijeva je postavljena za direktora MMS, zamenivši Kristin Lagard koja je postala predsednica Evropske centralne banke.

EU, na čelu sa Francuskom, žestoko se borio za dolazak Georgijeve jer je to značilo da će Evropljanka biti na čelu MMF, i to u trenutku kada su Kina, Japan i Singapur bacili oko na poziciju.

Tradicionalno, MMF predvodi Evropljanin, dok direktor Svetske banke stiže iz Sjedinjenih Država koje su u slučaju Georgijeve podržale EU. Izvršni odbor MMF je čak ukinuo ograničenje u godinama za izvršnog direktora - direktor je morao da bude mlađi od 65, kako bi Georgijeva, koja je u tom trenutku imala 66 godina, mogla da dobije posao.

Skandal

Svetska banka je unajmila uglednu američku pravu firmu WilmerHale da sprovede istragu povodom optužbi na račun njihovog predsednika Džima Jonga Kima i Georgijeve, koji su osumnjičeni da su pritiskali osoblje u Banci da poboljša poziciju Kine na njihovoj "duing biznis" listi za 2018.

Vođstvo Svetske bake u tom trenutku je imalo misiju da podigne kapital deoničara, uključujuči Kinu, koja se žalila zbog svoje pozicije na 78. mestu u izveštaju 2017.

Visoki zvaničnici kineske vlade sastali su se sa osobljem Svetske banke i Kimom i večerali su sa Georgijevom u pokušaju da utiču na bolje rangiranje 2018. godine kada je rejting Pekinga pao na 85. mesto. Georgijeva i Kimovo osoblje su onda, navodno, intervenisali i zadržali rangiranje Kine na 78. mestu kako njihovi pokušaji podizanja kapitala ne bi bili ugroženi.

"Zaposleni su smatrali da ne mogu da dovedu u pitanje naređenja predsednika ili izvršnog direktora a da ne rizikuju posao", navodi se u istrazi WilmerHalea. Američka firma je pronašla i nepravilnosti prilikom rangiranja Saudijske Arabije na listi 2020. godine.

Georgijeva se javno usprotivila zakljućcima istrage i odbacila optužbe na svoj račun. Kim je, nevezano ua istragu, podneo ostavku početkom 2019.

Ko koga podržava?

EU prestonice su podržale Georgijevu, uprkos bombastičnim optužbama WilmerHalea. Dvojica zvaničnika rekli su Politiku da su se EU diplomate sastale tokom vikenda kako bi ponovile podršku Georgijevoj i prenele tu istu podršlu Izvršnom odboru MMF gde zemlje imaju udeo u glasovima, zavisno od svojih fondova. Glasovi Evrope ne bi bili dovoljno da Georgijeva zadrži posao da nije bilo pomoći iz SAD.

Zbog toga su sve oči bile uprte u predsednika Džoa Bajdena čija je administraca zauzela čvrst stav prema Pekingu u jeku tenzija u Južnom kineskom moru i neizvesnih trgovinskih odnosa. Američki senatori pozvali su Bajdena i ministarstvo finansija da obrati pažnju na skandal u Svetskoj banci.

"Iako je Georgijeva navela da se fundamentalno ne slaže sa zaključcima i interpretacijama istrage, ona nije pružila nikakve dokaze koji bi ih opovrgli", naveli su demokrata Bob Mendez i republikanac Džejms Riš. "Puna transparentnost i saradnja Svetske banke, MMF i Georgijeve su imperativ", naveli su oni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track