Najnovije vesti

ERDOGAN BESAN, ZAPRETIO PROTERIVANJEM 10 AMBASADORA, UKLJUČUJUĆI I AMERIČKOG: Šta mislite, ko ste vi da držite lekcije Turskoj?!
Foto: EPA / VLADIMIR SMIRNOV/ SPUTNIK

spor oko kavale

ERDOGAN BESAN, ZAPRETIO PROTERIVANJEM 10 AMBASADORA, UKLJUČUJUĆI I AMERIČKOG: Šta mislite, ko ste vi da držite lekcije Turskoj?!

Planeta

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će proterati iz zemlje ambasadore 10 država, uključujući i SAD, koji su pozvali da se oslobodi borac za ljudska prava Osman Kavala.

"Zašto tih 10 ambasadora daju takve izjave? Rekao sam našem Ministarstvu spoljnih poslova da nemamo taj luksuz da ih primamo u svoju zemlju. Zar je vaš posao da držite lekcije Turskoj? Ko mislite da ste? Ostavite Kavalu. Zar vi u vašim zemljama ostavljate ubice, teroriste i bandite? Oni uvek odgovaraju: "Sud je nezavisan". Znači vaš sud je nezavisan, a naš je, znači, zavisan? Naš sud je najbolji primer nezavisnosti" rekao je Erdogan turskim novinarima u avionu dok se vraćao iz posete afričkim zemljama, prenela je televizija Haberturk.

Osman Kavala je poznati turski aktivista za ljudska prava, osnivač kulturne fondacije "Anadolu Kultur" koja podržava, između ostalog, projekte etničkih i verskih manjina.

Redžep Tajip Erdogan
foto: EPA / VLADIMIR SMIRNOV/ SPUTNIK

U februaru 2020. godine turski sud je oslobodio Kavalu optužbi za umešanost u pokušaj svrgavanja vlade tokom protesta u istanbulskom parku Gezi 2013. godine, ali je istog dana tužilaštvo u Istanbulu izdalo novi nalog za njegovo hapšenje. Protiv Kavale su podignute nove optužbe, ovog puta za učešće u pokušaju državnog udara u Turskoj u julu 2016. godine.

Ranije su ambasadori 10 zemalja - Kanade, Francuske, Finske, Danske, Nemačke, Novog Zelanda, Norveške, Švedske i SAD pozvali Tursku da oslobodi Kavalu. Nakon toga je MIP Turske pozvao na razgovor ambasadore tih zemalja, podsetivši ih na potrebu poštovanja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Kurir.rs /Sputnik news, RTRS, Foto: EPA / VLADIMIR SMIRNOV/ SPUTNIK

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja