USTAVNI SUD POLJSKE UDARIO NA BRISEL: Evropska konvencija o ljudskim pravima NEUSTAVNA! Nije u skladu sa našim ustavom
Foto: Shutterstock

Kao SFRJ 1990-1991

USTAVNI SUD POLJSKE UDARIO NA BRISEL: Evropska konvencija o ljudskim pravima NEUSTAVNA! Nije u skladu sa našim ustavom

Planeta -

Ustavni sud Poljske danas je na zahtev ministra pravde i generalnog tužioca Zbignjeva Žobre presudio da Evropska konvencija o ljudskim pravima nije u skladu sa Ustavom Poljske u članu 6 u kome kaže da svako ima pravo na pravedan proces i Poljska stoga ne mora da izvrši neke od presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.Ustavni sud konstatovao je da Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nema pravo da ocenjuje da li je Ustavni sud Poljske nezavisan i nepristrasan sud jer on ne rešava individualne sporove već samo tumači da li su propisi i zakoni u skladu sa Ustavom ili ne, te u tom smislu nije klasični sud.

Zahtev da se oceni ustavnost Evropske konvencije o ljudskim pravima koja garantuje gradjanima 47 zemalja Evrope niz ljudskih prava i sloboda, pa tako i pravo na pravedan proces ministar Žobro obrazložio je strahom da nalazi Evropskog suda za ljudska prava ne počnu da prekoračuju volju država članica.

Ocenu ustavnosti konvencije Žobro je zatražio zbog spora Poljske sa preduzećem Ksero Flor koje se sa državom sudilo bezuspešno tražeći odštetu, a kada je i Ustavni sud Poljske odbacio njegovu žalbu, tužilo je Poljsku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu da nije imalo pravo na pravedan proces, ;jer sudija Ustavnog suda nije izabran valjano u Ustavni sud.

Reč je o jednom od sudija Ustavnog suda koga su zajedno sa drugima u Ustavni sud postavile poljske vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda na već popunjena mesta tokom kontroverzne reforme poljskog pravosudja kada su po dolasku na vlast prvo dovedene u Ustavni sud politički podobne sudije i to nekoliko na već popunjena mesta.

Sud u Strazburu dao je za pravo u maju preduzeću u sporu sa poljskom državom, Poljska nije uložila žalbu i presuda je pravosnažna ali sada, pošto je Ustavni sud nalazom sam sebe izuzeo iz nadležnosti Evropskog suda za ljudska prava poljske vlasti ne nameravaju da se povinuju evropskoj presudi.

Pre toga je na sličan način preko ocene ustavnosti Ustavni sud Poljske konstatovao da za Poljsku ne važe neke presude i privremene mere Suda pravde Evropske unije koji je naredio da u dva slučaja zemlja plaća drakonske kazne, ukupno 1,5 milion evra dnevno a Poljska odbija da ih plati. ; "Zahtev Zbignjeva Žobre krši medjunarodne preuzete obaveze Poljske i ugrožava presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Samim tim slabi zaštitu poljskih gradjana koju im daje Evropska konvencija za ljudska prava", izjavio je poljski ombudsman Marćin Vjoncek.

Ustavni sud Poljske je do dolaska na vlast stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog u jesen 2015. godine i izmenjenog sastava Ustavnog suda u svim nalazima do sada priznavao da se član 6. evropske konvencije, koji govori o pravu na pravedan proces, odnosi i na njega.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track