Najnovije vesti

NA CNN PROVALILI PUTINA? Američka mreža tvrdi da Rusi planiraju ovu provokaciju kako bi opravdali invaziju na Ukrajinu! VIDEO
Foto: Profimedia

bruka

NA CNN PROVALILI PUTINA? Američka mreža tvrdi da Rusi planiraju ovu provokaciju kako bi opravdali invaziju na Ukrajinu! VIDEO

Planeta

SAD imaju informacije koje ukazuju na to da je Rusija predložila grupu operativaca da sprovedu operaciju pod lažnom zastavom u istočnoj Ukrajini, rekao je američki zvaničnik za CNN u petak, u pokušaju da stvori izgovor za invaziju.

Zvaničnik je rekao da SAD imaju dokaze da su operativci obučeni za gradsko ratovanje i upotrebu eksploziva za vršenje akata sabotaže protiv ruskih posredničkih snaga.

Ova tvrdnja odražava izjavu koju je u petak objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, u kojoj se navodi da ruske specijalne službe pripremaju provokacije protiv ruskih snaga u pokušaju da podmetnu Ukrajinu. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven nagovestio je obaveštajne podatke tokom brifinga sa novinarima u četvrtak.

„Naša obaveštajna zajednica je razvila informacije, koje su sada umanjene, da Rusija postavlja temelje da ima mogućnost da izmisli izgovor za invaziju“, rekao je Saliven u četvrtak. „Videli smo ovaj priručnik 2014. Oni ponovo pripremaju ovaj priručnik i mi ćemo imati, administracija će imati više detalja o onome što vidimo kao potencijalno postavljanje izgovora da podelimo sa novinarima u naredna 24 sata. ."

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je u petak da „vojne jedinice zemlje agresora i njeni sateliti dobijaju naređenja da se pripreme za takve provokacije“.

Taj zaključak američkih obavještajnih službi dolazi nakon jednonedeljnih diplomatskih sastanaka između ruskih i zapadnih zvaničnika o ruskom gomilanju desetina hiljada vojnika duž ukrajinske granice. Ali razgovori nisu uspeli da postignu bilo kakav napredak, jer se Rusija neće obavezati na deeskalaciju, a američki i NATO zvaničnici su rekli da zahtevi Moskve -- uključujući da NATO nikada ne primi Ukrajinu u alijansu -- nisu bili početni. Američki zvaničnik je rekao da Bajdenova administracija veruje da bi Rusija mogla da se sprema za invaziju na Ukrajinu „koja bi mogla da dovede do rasprostranjenog kršenja ljudskih prava i ratnih zločina ukoliko diplomatija ne ispuni svoje ciljeve“.

„Ruska vojska planira da započne ove aktivnosti nekoliko nedelja pre vojne invazije, koja bi mogla da počne između sredine januara i sredine februara“, rekao je zvaničnik. „Ovu knjigu smo videli 2014. sa Krimom.

SAD su takođe videle kako ruski akteri uticaja počinju da privlače rusku publiku za intervenciju, rekao je zvaničnik, uključujući i naglašavanje narativa o pogoršanju ljudskih prava u Ukrajini i povećanju borbenosti ukrajinskih lidera.

„Tokom decembra, sadržaj na ruskom jeziku na društvenim mrežama koji pokriva sva tri ova narativa porastao je u proseku na skoro 3.500 postova dnevno, što je povećanje od 200 odsto u odnosu na dnevni prosek u novembru“, primetio je zvaničnik.

Zvaničnici SAD, NATO-a i Evrope održali su ove nedelje važne sastanke sa ruskim zvaničnicima. Na kraju tri sastanka u četvrtak, obe strane su imale pesimističan stav. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova je sugerisao da su razgovori došli u „ćorsokak“ i da ne vidi razlog za njihovo nastavak, dok je visoki američki zvaničnik upozorio da „ratni bubanj zvuči glasno“ posle diplomatskih sednica.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da Rusija veruje da će NATO pojačati svoje aktivnosti duž granice sa Ukrajinom ako Moskva ne posluša zahteve Zapada.

„Dok su naši predlozi usmereni na smanjenje vojne konfrontacije, deeskalaciju ukupne situacije u Evropi, na Zapadu se dešava upravo suprotno. Članice NATO-a jačaju svoju snagu i avijaciju. Na teritorijama koje su direktno u blizini Ukrajine, na Crnom moru, razmere vežbi su se u poslednje vreme višestruko povećale“, rekao je Lavrov.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja