KA-52 ALIGATOR LETELICA KOJA JE OBELEŽILA RUSKU INVAZIJU NA UKRAJINU Borbena mašina za uništavanje oklopa i zaštitu konvoja! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

vertikalni manevar

KA-52 ALIGATOR LETELICA KOJA JE OBELEŽILA RUSKU INVAZIJU NA UKRAJINU Borbena mašina za uništavanje oklopa i zaštitu konvoja! VIDEO

Planeta -

Jedna od "zvezda" ruske invazije na Ukrajinu je i borbeni helikopter Ka-52 "Aligator", koji je bio uključen u borbene operacije od samog početka. Helikopteri Ka-52 pratili su i štitili transportne helikoptere, koji su prebacivali "desanjtnike" na aerodrome u okolini Kijeva i tom prilikom nekoliko je oboreno, a jedan je zbog oštećenja sleteo i njega je zarobila ukrajinska vojska.

Uprkos lošim počecima, ruska vojska nastavila je da upotrebljava ovaj borbeni helikopter. Prvenstveno za misije uništavanja ukrajinskog oklopa, utvrđenih tačaka otpora, ali i preuzeli su ulogu zaštitnika konvoja koji su se iz pravca Belorusije kretali prema glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Borbeno dejstvo helikoptera Ka-52 zabeleženo je iznad Hersona, Okolini Marijupolja, ali i kod Harkova.

Ruska vojska u poslednje vreme izbacila je veliki broj snimaka pripreme za dejstvo ili borbeno delovanje helikoptera Ka-52 "Aligator"

Ka-52 "Aligator"

Razvoj letelice

Na međunardonoj avio-izložbi Farnboro u Engleskoj 1994. godine Kamov je objavio vest da će za helikopterom Ka-50 uskoro uslediti njegova dvosedna verzija. Na vazduhoplovnoj izložbi u Moskvi sledeće 1995. godine prvi put je prikazana maketa helikoptera Ka-52 u realnoj razmeri.

Novi helikopter je nasledio oko 80 odsto elemenata od svog prethodnika, a to se odnosi na krilo, pogonsku grupu, sistem naoružanja i strukturalne elemente - rotor, noseća krila tricikl nosno i dva zadnja točka, uvlačivo podvozje, srednji i repni deo helikoptera. Prema rečima konstruktora, prednost Ka-52 je i u tome što se 85 odsto delova već serijski proizvodi, što je važno kada se zbog ograničenih finansijskih sredstava mnogi programi teško realizuju.

Glavna razlika novog helikoptera Ka-52 u odnosu na Ka-50 je u kabinskom delu jer je Ka-52 realizovan kao dvosed gde pored pilota postoji kopilot koji je operater sistema oružja. Pri tom oba člana posade sede jedan pored drugog.

Operativna upotreba predviđa kombinaciju ova dva helikoptera. Usložnjavanje zadataka i kompleksnost taktičke situacije u kojoj se nalazi helikopter u okviru borbene misije su nametali drugačija rešenja, pa zato izbor konfiguracije pilotske kabine na Ka-52 nije nimalo slučajan.

Namena helikoptera

Ka-52 namenjen je za jurišne zadatke na malim visinama za dejstva po ciljevima na zemlji i u svim vremenskim uslovima leta i danju i noću. Uvođenje drugog člana posade povećalo je borbene mogućnosti helikoptera, a kopilot ima mogućnost obavljanja i funkcije komandira borbene grupe - da rukovodi sistemima oružja i sistemima protivelektronske borbe, kao i da vrši praćenje ciljeva na većim udaljenostima.

Projektanti su još tokom snovanja letelice vodili računa o očuvanju dobrih manevarskih osobina helikoptera.

Članovi posade sede jedan pored drugog na katapultirajućim sedištima Zvezda K-37-800. U kabini su smeštena četiri prikazivača iz tečnih kristala (LCD) koji posadi obezbeđuju sve potrebne podatke za letenje i borbena dejstva.

Letne mogućnosti Ka-52 su delimično smanjene u odnosu na Ka-50 što je otklonjeno ugradnjom jačih motora TV3-117VMA snage 1640kW (2200 KS).

Od savremenog naoružanja Ka-52 poseduje 30 mm top 2A42 sa bojevim kompletom od 250 do 460 granata. Top je smešten u tureli postavljenoj sa desne strane trupa i preuzet je sa helikoptera Mi-24.

Helikopter na četiri tačke ispod krila može da nosi do 12 laserskih samonavođenih nadzvučnih protivtenkovskih raketa 9K121 Vihr-M koje su integrisane sa nišanskim sistemom škval.

Rakete Vihr-M navode se na cilj laserskim zrakom i u mogućnosti su da probiju oklop debljine 900 mm. Zato se bojna glava sastoji od velikog broja fragmenata, koji pri eksploziji svojom kinetičkom energijom deluju prostorno. Domet ovih raketa je 8-10 km dok se pri dejstvu noću ta vidljivost smanjuje na 6 km.

Za uništavanje ciljeva na većim udaljenostima - do 15 km - Ka-52 ima dve rakete sa poluaktivnim laserskim samonavođenjem. U borbenim dejstvima u vazdušnom prostoru Ka-52 može dejstvovati sa dve do četiri rakete vazduh-vazduh, tipa R-73 ili sa 8-16 raketa vazduh-vazduh igla –V.

Kurir.rs/A.Mlakar

Taktičko Tehnički podaci za helikopter Ka-52 „Aligator“

Pogon: TV3-117 VMA-SB3 ( VK-2500) sa 2500 KS ( 1864 kW)

Posada: pilot, pilot operater sistema naoružanja

Katapult sedište: Zvezda K-37-800

Dimenzije: dužina trupa: 13,53 m, visina: 5,15m; promer rotora:14,43 m, raspon nosnih krila: 7,34m

Masa: praznog: 7700 kg; srednja poletna: 10.400 kg, najveća: 11.300 kg

Najveće G optrećenje: +3,0

Maksimalna brzina. 310 km/h, bočna brzina 80 km/h

Najveća visina letenja: 5.500 m

Najveća visina lebdenja:3.600 m

Naoružanje:

Top Šipunov 2A42 kalibra 30 mm, 2 lansera sa šest laserski vođenih projektila 9K121 Vihr ( NATO kodifikacija AT-16 scallion), 2 višecevna lensera nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm ili 2 višecevna lansera nevođenih raketnih zrna S-13 kalibra 122 mm, 2 lansera PVO raketa Igla-V. S tim što je kod varijante Ka-50-2 Erdogan ugrađena opcija nošenja naoružanja po standardima NATO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track