ULEPŠAVANJE UKRAJINSKIH NEONACISTA France24 o bataljonu Azov: Nekad su bili ekstremno desni, a sada su normalna jedinica! VIDEO
Foto: Printscreen Youtube

upitno

ULEPŠAVANJE UKRAJINSKIH NEONACISTA France24 o bataljonu Azov: Nekad su bili ekstremno desni, a sada su normalna jedinica! VIDEO

Planeta -

Jedni ih nazivaju ratnim herojima, drugi neonacistima – ukrajinski bataljon Azov je u centru propagandnog rata između Kijeva i Moskve, koja tvrdi da pokušava da „denacifikuje“ Ukrajinu.

Jedinica za specijalne operacije Azov, ranije poznata kao bataljon Azov, a sada puk Azov, česta je tema proruskih objava na društvenim mrežama, uključujući ruske ambasade u Parizu, Londonu i drugde, prenosi France24.

Puk se trenutno nalazi u logoru u južnom lučkom gradu Mariupolju. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov iskoristio je njihovo prisustvo da opravda bombardovanje tamošnjeg porodilišta, tvrdeći da se puk i "drugi radikali" kriju u zgradi.

Bataljon su 2014. godine osnovali ekstremni desničari, a njegova prva borbena akcija bila je protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine. U međuvremenu je integrisana u Ukrajinsku nacionalnu gardu, koja je pod komandom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Andrij Bilecki, bivši pripadnik paravojne organizacije Ukrajinski patriota, jedan je od osnivača puka. U početku su ga činili uglavnom dobrovoljci koji su nosili oznake, poput takozvanog „Vulfsangela“, koje podsećaju na simbole SS jedinica u nacističkoj Nemačkoj.

„Ovaj bataljon je imao krajnje desničarsku pozadinu 2014. godine, ali...“

„Ovaj bataljon 2014. je zaista imao ekstremno desničarsku pozadinu, osnovali su ga ekstremno desničarski rasisti“, rekao je Andreas Umland iz Stokholmskog centra za istočnoevropske studije. Ali u međuvremenu se bataljon „deideologizirao” i postao redovna borbena jedinica, dodao je on.

On sada ne regrutuje borce, ne na osnovu ideologije, već na osnovu „ugleda posebno opake borbene jedinice“, rekao je Umland. Puk, koji je dobio ime po Azovskom moru, koji se nalazi između Ukrajine i Rusije, postao je poznat kada je 2014. godine pod ukrajinsku kontrolu vratio Mariupolj, koji su okupirali proruski separatisti.

Osam godina kasnije, ponovo se bori za isti grad, za koji se ruski predsednik Vladimir Putin nada da će biti prva velika ruska pobeda u Ukrajini. Pobeda nad pukom bi takođe mogla da pomogne da se opravdaju tvrdnje o „denacizaciji“ koje su sveprisutne u ruskoj propagandi. Propaganda koja ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, Jevrejina, naziva vođom „bande narkomana i neonacista“.

Takvi napadi pokušavaju da povećaju podršku ruskog stanovništva ratu u Ukrajini i zloupotrebe kolektivno sećanje na period Drugog svetskog rata.

Ruska propaganda usmerena protiv ukrajinskih nacionalista

„Izrazi „nacizam“ i „fašizam“ u ruskom kontekstu pozivaju se na apsolutno zlo o kojem se ne može pregovarati“, rekao je Sergej Fedjunjin, politikolog sa Francuskog Nacionalnog instituta za orijentalne jezike i civilizacije.

Jedina preostala opcija je da se borimo protiv nje i uništimo je, dodao je Fediunin. Ruska propaganda je takođe usmerena protiv ukrajinskih nacionalista koji su se borili protiv Sovjetskog Saveza posle 1945. i njihovog vođe Stepana Bandere, saradnika nacista. Puk Azov se, u međuvremenu, uključio u propagandni rat: na komunikacionoj platformi Telegram objavljuje poruke pobede, koje često prate snimci zapaljenih ruskih tenkova, a Ruse nazivaju „pravim fašistima“.

„Sada radi kao i svaki drugi puk, ali sa boljim PR-om“

Azov sada funkcioniše kao i svaki drugi puk, „ali sa boljim PR-om“, rekao je Vjačeslav Likačov, analitičar kijevskog centra za ljudska prava ZMINA.

Njihova odlična reputacija privlači mnoge potencijalne regrute "pa mogu da biram bolje", rekao je Likačev.

Jedinica, koja ima između 2.000 i 3.000 vojnika, zadržala je amblem Volfsangela, ali Umland kaže da se više ne povezuje sa prošlošću Ukrajine.

„To više nema konotaciju fašističkog simbola“, rekao je on.

Ultranacionalističke političke snage u Ukrajini su u opadanju od 2014. godine, rekla je Ana Kolin Lebedev sa francuskog univerziteta Pariz Nanter.

Bivši komandanti su ušli u politiku, ali bez većeg uspeha „Jedan od razloga je taj što je „meki“ nacionalizam postao „mejnstrim“ zbog ruskog napada“, napisala je ona na Tviteru.

Bivši komandanti Azova, među kojima i Bilecki, ušli su u politiku posle 2014. godine, ali njihova ekstremno desničarska platforma nikada nije uspela da postigne značajniji uspeh. Takođe, otkako je počela ruska invazija, neki od njih su ponovo krenuli u rat u puku Azov ili drugim jedinicama. Bilecki se u međuvremenu vratio u Mariupolj gde je aktivan na platformi Telegram.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track