00:27

Predsednik Volodimir Zelenski požalio se na zapadne nacije jer nisu obezbedile dovoljno protiv-raketnih sistema Kijevu

blog

UŽIVO 39. DAN RATA U UKRAJINI: Rusija sutra otvara koridor iz Marijupolja; Blinken govorio o ukidanju sankcija Rusiji

Planeta -

Danas je 39. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Nedelja, 3. april

* Rusi otvaraju humanitarni koridor iz Marijupolja

* Serija eksplozija u Odesi

* Oglasio se Blinken

Slucki: Duma spremna da pozove Nuland da poseti Moskvu

Međunarodni odbor ruske Državne dume spreman je da zvanično pozove zamenicu američkog državnog sekretera za politička pitanja Viktoriju Nuland da poseti Moskvu u sklopu njene evropske turneje, rekao je danas direktor tog odbora Leonid Slucki.

- Skupštinska komisija za ispitivanje okolnosti povezanih sa formiranjem američkih biolaboratorija u Ukrajini sutra će održati redovan sastanak u gornjem domu ruskog parlamenta, Savetu Federacije. Međunarodni odbor Državne dume je spreman da joj pošalje zvaničan poziv da poseti Moskvu, u sklopu njene evropske turneje, istakao je Slucki.

Nuland planira da poseti Francusku, Tursku, Grčku, Kipar i Nemačku, tokom turneje od 2. do 9. aprila, kako bi razgovarala o situaciji u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije.

Ukrajinske vlasti: Jedna osoba poginula, 14 ranjeno u raketnom napadu na Nikolajev

Jedna je osoba poginula, a četrnaest ih je ranjeno u ruskom raketnom napadu na Nikolajev, na jugu Ukrajine, rekao je guverner te regije Vitalij Kim.

Mizincev: Ukrajinski nacionalisti drže 6.500 stranaca kao taoce

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev izjavio je danas da ukrajinski nacionalisti i dalje drže više od 6.500 stranih državljana kao taoce, odnosno kao živi štit, a 67 stranih brodova je blokirano u lukama.

- Ukrajinski nacionalisti i dalje drže 6.546 stranih državljana iz 19 zemalja kao živi štit. Pored toga, 67 stranih brodova i dalje je blokirano u ukrajinskim lukama. Pretnja od granatiranja i velika minska opasnost koju stvara Kijev u svojim unutrašnjim vodama i teritorijalnom moru ne dozvoljavaju brodovima da bezbedno idu na otvoreno more - rekao je Mizincev.

Mizincev: Rusija sutra otvara koridor iz Marijupolja

Rusija će od sutra ujutro od 6.00 časova ponovo otvoriti humanitarni koridor za spasavanje stranaca i civila iz Mariupolja, a spremna je i da obezbedi kretanje plovila uključenih u evakuaciju u luci Berđansk, izjavio je danas načelnik ruskog Nacionalnog centra za kontrolu, general-pukovnik Mihail Mizincev.

- Uspeh humanitarne operacije zavisi isključivo od Kijeva, rekao je Mizincev.

- Ruska Federacija, isključivo u humanitarne svrhe, na inicijativu turske strane, od 06.00 u ponedeljak, ponovo otvara humanitarni koridor za spasavanje stranih državljana i civila iz Mariupolja. Rusija je, takođe, spremna da obezbedi ulazak i izlazak brodova uključenih u evakuaciju u luku Berđansk, u skladu sa međunarodnim pomorskim pravom, dodao je.

Potpuni preokret Kremlja oko plaćanja ruskog gasa

Čini se da je došlo do potpunog preokreta Kremlja oko toga kako će evropske zemlje koje je Rusija proglasila neprijateljskima ubuduće plaćati ruski gas.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, naime, kako prenosi ruska novinska agencija RIA, rekao je da će kupci gasa i dalje taj gas plaćati u evrima kao i dosad.

Blinken otkrio koji je uslov da se Rusiji ukinu sankcije

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da sankcije Zapada Rusiji mogu biti ukinute ukoliko Ukrajina proceni da bi to pomoglo da se reši konflikt.

Opširnije pročitajte OVDE.

Slovačka plaća ruski gas u rubljama

"Isporuka gasa iz Rusije ne može da se zaustavi. Ako je postavljen uslov da se plaća u rubljama, mi ćemo plaćati u rubljama", rekao je ministar privrede Slovačke Ričard Sulik.

Opširnije pročitajte OVDE

Rusija: Eksplozija u Belgorodu, nema žrtava

U Tomarovki, u Belgorodskoj oblasti na granici Rusije sa Ukrajinom dogodila se eksplozija, ali na sreću nema žrtava, izjavio je danas načelnik administracije Jakovljevskog gradskog okruga Belgorodske oblasti Oleg Medvedev.

"U Tomarovki je sve mirno. Čuo se prasak, pao je šut. Kako što i treba da bude, ulica je blokirana, pozvana je hitna pomoć. Pregledali su šut - on nije opasan i odnet je", naveo je on na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

Rojters je pozivajući se na svedoke, javio da su se u ruskom gradu Belgorodu dogodile dve eksplozije.

Peskov otkrio kako će se odvijati trgovina energentima

Opširnije čitajte OVDE

Gasprom redovno radi

Ruski državni energetski gigant Gasprom nastavio je danas normalnu isporuku gasa u Evropu preko Ukrajine, rekao je novinarima portparol kompanije Sergej Kuprijanov.

"Gasprom isporučuje ruski gas za tranzit preko teritorije Ukrajine u normalnom režimu, u skladu sa zahtevima evropskih potrošača, 108,4 miliona kubnih metara za 3. april", precizirao je portparol.

Ukrajinsko ministarstvo: Civili ubili okupatore otrovanim pecivom i alkoholom

Dvojica ruskih vojnika umrla su u blizini Harkova nakon što su im ukrajinski civili dali da jedu otrovane pite, saopštila je ukrajinska obaveštajna agencija ministarstva odbrane.

Opširnije čitajte OVDE

Peskov o sankcijama Zapada

Zapad je oaza za kriminalce iz Rusije, poručio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Opširnije čitajte OVDE

Ukrajinu čeka katastrofalna nestašica goriva?

Bivši poslanik ukrajinske Rade Ilja Kiva prokomentarisao je na svom Telegram kanalu napade na rafinerije nafte u Odesi i Kremenčugu.

"Juče je uništena Rafinerija nafte Kremenčug, a danas Rafinerija nafte Odesa. Ranije su skoro sva veća naftna skladišta u zemlji bila pogođena. Tako počinje katastrofalna nestašica goriva, a to je veliki problem, kako za vojsku, tako i za poljoprivrednike koji se pripremaju za setvu", naveo je on.

Kiva kaže da je nedostatak goriva faktor može odigrati ključnu ulogu u potkopavanju borbene sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine, posebno na istoku Ukrajine.

WSJ: Zelenski mogao da izbegne rat sa Rusijom

Još u februaru nemački kancelar Olaf Šolc predložio je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom način da reši sukob sa Moskvom, piše Vol strit žurnal (WSJ).

Opširnije čitajte OVDE

Krimski Tatari apeluju na Erdogana

Šef regionalnoe nacionalno-kulturne autonomije krimskih Tatara Ejvaz Umerov apelovao je na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da izvrši uticaj na Kijev povodom priznanja ruskog statusa Krima.

"Cenimo Erdoganovu želju da organizuje sve uslove za pregovarački proces između Rusije i Ukrajine, ali sve to propada bez stvarne želje aktuelnih kijevskih vlasti da okončaju sukob i vrate mir Ukrajini. Pozivamo predsednika Turske da utiče na ukrajinski režim u smislu priznanja ruskog statusa Krima, što će biti jedna od garancija za vraćanje situacije u Ukrajini u miran kolosek“, rekao je Umerov.

On je dodao da turski lider ima priliku da uđe u istoriju kao šef države, koji, za razliku od svojih zapadnih kolega, poštuje demokratske vrednosti i volju drugih naroda.

Krimski Tatari žive u ruskom Krimu i biće zahvalni Erdoganu ako posluša njihov glas, a ne ekstremista i radikala iz Ukrajine, naglasio je on.

Otvoren humanitarni koridor iz Marijupolja

Od ponoći je otvoren humanitarni koridor iz Marijupolja u Berdjansk za strane državljane.

Oružane snage Rusije i DNR garantuju poštovanje režima prekida vatre u tom pravcu, potvrdio je portparol narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

Ruske precizne rakete uništile skladišta nafte u Odesi

Visokopreciznim raketama morskog i vazdušnog baziranja uništeno je preduzeće za preradu nafte i tri skladišta energenata u području Odese, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Visoko preciznim raketama morskog i vazdušnog baziranja uništeno je preduzeće za preradu nafte i tri skladišta energenata u području Odese, sa kojih su vršene isporuke goriva za ukrajinske snage u Nikolajevu", izjavio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je naveo, tokom noći su oborena i dva ukrajinska drona.

U protekla 24 časa ruska avijacija je uništila 51 vojni objekat Ukrajine, između ostalih, četiri komandna centra, dva protivvazdušna sistema "Osa-AKM" u području Barvenkova i Slavjanska, dva artiljerijska oruđa, dva višecevna raketna bacača itd.

Prema rečima ruskog generala, od početka ruske vojne operacije u Ukrajini uništeno je 125 aviona i 88 helikoptera, 383 drona, 221 protivvazdušni sistem, 1.903 tenkova i druge oklopne tehnike, 207 višecevna raketna bacača itd.

Sutra nastavak pregovora

Rusija je saopštila da će se mirovni pregovori sa Ukrajinom nastaviti sutra, ali da nisu dovoljno napredovali za sastanak dva predsednika, kao i da je stav Moskve o statusu Krima i Donbasa ostao nepromenjen.

Savetnik ruskog predsednika i šef delegacije Rusije u pregovorima sa Ukrajinom, Vladimir Medinski, izjavio je da će se razgovori sa Kijevom nastaviti sutra, prenosi Rojters.

Medinski skeptičan u pogledu spremnosti nacrta sporazuma sa Ukrajinom

Šef ruske delegacije na rusko-ukrajinskim pregovorima Vladimir Medinski rekao je da ne deli optimizam Kijeva u pogledu spremnosti sporazuma, čiji su parametri objavljeni nakon razgovora u Istanbulu, navodi BBC na ruskom.

"Što se tiče spremnosti nacrta sporazuma za samit, nažalost, ne delim optimizam Arahamije. Moramo više da radimo. A vidim da diplomatske i vojne službe Ukrajine, čini mi se, daleko zaostaju u implementaciji čak i onih sporazuma, koji su već postignuti na političkom nivou“, rekao je on Interfaksu.

Predstavnik ukrajinske delegacije Dejvid Arakamija ranije je na ukrajinskoj televiziji rekao da su nacrti dokumenata na ukrajinsko-ruskim pregovorima spremni za diskusiju predsednica i da Ukrajina želi da dobije bezbednosne garancije od drugih zemalja i tako stvori „svoju ukrajinsku NATO“.

On je naveo i da je ruska strana prihvatila predloge za garancije bezbednosti Ukrajine, osim tačke o Krimu.

Serija eksplozija u Odesi

Odesa je bila izložena raketnoj vatri, a iz nekih delova grada javljali su se požari, piše Rojters, pozivajući se na izveštaj Gradskog veća.

Prema rečima očevidca koje je citirao Rojters, u nedelju ujutro u Odesi je odjeknula serija eksplozija i bio je vidljiv dim. Prema dopisniku UNIAN-a, deo projektila je oborio protivvazdušna odbrana, a zabeleženi su požari u nekim oblastima. Eksplozije javlja i dopisnik AFP-a.

Telegram kanal Gradskog veća piše da su požari izbili u pojedinim delovima grada. Upozorenje o vazdušnom napadu, izdato oko 4:30 po lokalnom vremenu, otkazano je u 6:30.

Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo situaciju.

Ruske snage otvaraju koridor iz Marijupolja za Berdijansk

Ruske oružane snage otvoriće danas humanitarni koridor iz Marijupolja za Berdijansk i garantovaće prekid vatre radi evakuacije stranih državljana, saopštio je načelnik ruskog Nacionalnog centra za odbranu Mihail Mizincev.

"Radi izvršenja humanitarne operacije, ruske oružane snage otvaraju 3. aprila humanitarni koridor i garantuju striktno poštovanje prekida vatre", naveo je Mizincev, prenosi TASS.

Moskva: Predstavnci MKCK nesposobni za organizovanje evakuacije

Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) pokazali su nesposobnost da pomognu u pripremama za evakuaciju civila i stranaca iz Mariupolja, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

"Predstavnici organizacije (MKCK), deklarišući međunarodnoj zajednici humane principe u cilju spasavanja naroda Mariupolja, u praksi su pokazali svoju nesposobnost da pruže bilo kakvu pomoć u pripremi za evakuaciju civila i stranih državljana iz Mariupolja", rekao je sinoć Mizincev, preneo je TASS.

Kancelarija visokog komesara UN za Izbeglice (UNHCR) nije učestvovala u evakuaciji civila preko humanitarnog koridora od Mariupolja do Zaporožja, navodeći kao razlog nepripremljenost organizacije, naveo je on.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track