UKRAJINCI PO PRVI PUT U BORBI POKAZALI BOGDANU Domaćom samohodnom haubicom na rusku vojsku! VIDEO
Foto: Foto Printscreen Twitter

OFANZIVA NA ISTOK

UKRAJINCI PO PRVI PUT U BORBI POKAZALI BOGDANU Domaćom samohodnom haubicom na rusku vojsku! VIDEO

Planeta -

Dok u Ukrajini stiže sve više artiljerijskog oružja od samohodnih topova, i haubica, ukrajinska vojska prikazala je snimak borbenog delovanja samohodne haubice pod imenom 2S22 "Bogdana".

U pitanju je domaći artiljerijski sistem, sličan na francuski samohodni top CEASAR kalibra 155 mm koje će ta zemlja da dobije od Francuske kao donaciju za borbu protiv ruske vojske.

Naime Ukrajinska namenska industrija posle 2014 godie u cilju modernizacije svoje vojske i oslanjanja na sopstvene snage razvila je familija samohodne top haubice pod nazivom Bogdan. ovaj novi artiljerijski sistem trebao je biti zasnovan na šasiji tenka T-80U "Oplot" na koji bi se ugradila artiljerijska kupola sa topovskom cevi kalibra 155 mm sa poljskog samohodnog topa tipa "Krab". U pitanju je NATO kalibar 155 mm. Ovaj artiljerijski uređaj imao je sistem za upravljanje vatrom TOPAZ i Komunikacioni sistem FONET koji proizvodi kompanija WB Electronics. maksimalni domet ove haubice trebao je da bute 30 km i trebao je da zameni familiju artiljerijskih oruđa kalibra 152 i 122 mm. Predviđala se i upotreba pametne artiljerijske granate tipa "Ekskalibur" M982 koji je već borbeno proveren u Iraku i Avganistanu od 2010 do 2021.

Međutim, pošto je uviđano da Ukrajina nema dovoljno tenkova koji bi postali samohodne haubice i da bi takva proizvodnja bila preskupa, odlučeno je da u skladu sa savremenom oncepcijom artiljerijski sistem bude ugrađen na šasiju kamiona tipa KRAZ.

Tako je nastala samohodna haubica "Bogdana". za čiju osnovu je uzet poljski top "krab". Haubica je postavljena na šasiju kamiona konfiguracije 6x6. čiji maksimalni dmet je 40 km sa klasičnim artiljerijskim projektilima i 50 km sa preciznim artiljerijskim projektilima . Iz cevi na poligonskim gađanjima utvrđeno je da obučena posada može u roku jednog minuta, da ispali šest artiljerijskih granata. Na haubici se nalazi i prostor za skladištenje 20 projektila.

Haubica je prvi put promovisana 2018. na vojnoj paradi u Kijevu. U oktobru 2019. državna kompanija Spectechnoekport uvezla seriju artiljerijskih granata od 155 mm turske kompanije Makina Ve Kimia Endustrisi Kurumu (MKEK). Ova kupovina je omogućila da prva ispitivanja Bogdane počnu u decembru 2019. Prema nekim podacima Ukrajina je proizvela samo dve, a prema drugim izvorima četiri haubice ovakvog tipa, koje i dalje nisu u operativnoj upotrebi ukrajinske vojske.

Glavni finalizator haubice je Kramatorska fabrika alatnih mašina za teške uslove rada (KZTS). U ovja posao pre rata bilo je uključeno još 10 ukrajinskih kompanija.

Taktičko tehnički podaci:

Naziv 2S22 Bogdana

Kalibar 155 mm

Posada: 5 članova

Dimenzije: dužina 8,5 m, širina 2,7 m, visna 4,0 m, težina 25 tona

Vozilo KRAZ 6322 konfiguracije 6x6

vozilo pokreće dizel motor, koji na putu može da razvije maksimalnu brzinu od 80 km na čas. Maksimalni radijus kretanja je 1.000 km

Artiljerijska cev

minimalna elevacija 5, a maskimalna 65 stepeni.

Domet: minimalni 780 m, maksimalni 40-42, sa klasičnim projektilima, a 50 km sa precizno vođenim. haubica je kompletirana da može da upotrebljava sve projektile po NATO standardu kalibra 155 mm

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

02:03

UKRAJINA JE 30 GODINA PRIPREMANA ZA VELIKU IGRU?! Stručnjaci upozoravaju: Svet je blizu NIKAD OPASNIJEG SUKOBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track