IMAJU DVA MINUTA: Brzina je ključna, ukrajinski lovci na dronove noćna mora za Ruse OSOM PROTIV RUSKOG ORLANA
Foto: Shutterstock, Profimedia

RAT U VAZDUHU

IMAJU DVA MINUTA: Brzina je ključna, ukrajinski lovci na dronove noćna mora za Ruse OSOM PROTIV RUSKOG ORLANA

Planeta -

Skrivena u utrobi oklopnog vozila, ukrajinska posada navija i bodri svoju raketu kao da je reč o trkačkom konju. "Ajmo, ajmo, ajmo... Tooooo", oduševljenje je žestoko kada im radar pokaže da je reč o pogotku. Ali slavi se jako kratko. Ova peteročlana posada - lovci na bespilotne letelice ukrajinskih oružanih snaga - imaju po prilici dva minuta da ugase radar i odjure što dalje od mesta s kog su lansirali projektil.

Novinari britanskog Tajmsa zabeležili su opisani događaj učestvujuči kao promatrači u lovu na jedan od brojnih dronova koji se preteći crne nad zemljom u ratu. Protivazdušni raketni sastav Osa, u kom se vozi i iz kog "lovi" ova ukrajinska posada, star je 40 godina, ali to ga ne čini ništa manje opasnim za neprijatelje.

"Nemamo mnogo, ali to što imamo dobro koristimo", rekao je za Tajms Hasan, 30-godišnji zapovednik protivronske posade, dok dodiruje "nos" netom srušenog ruskog Orlana privezanog za Osu. Naime, kada to mogu, oni pokupe delove srušenih bespilotnih letelica i sakupljaju ih kao trofeje.

Lov na bespilotne letelice izuzetno je važan zadatak u ovom ratu.

"Dok su oni u vazduhu, vreba opasnost za naše vojnike", objašnjava Hasan.

Dronovi su praktično obeležili ovaj rat. Osim turskih Bajraktara, koji se bore na strani Ukrajine, tu su Kibsi, ruski dronovi kamikaze, zatim američki Svičblejdovi i iranski Mohadžersi i Šahedi. Srušeni Orlani, iako je reč o izviđačkim letelicama, jednako su smrtonosni jer ruskoj artiljeriji šalju informacije o tome gde trebaju da gađaju. Prema Hasanu, samo je njegova posada u protekla tri meseca srušila čak njih devet.

Brzina je postala ključna.

"Većinu dana provodimo u blatu kraj Ose. A kada dobijemo poruku sastava za rano upozorenje, uskačemo i palimo radar", objašnjava Hasan kako izgleda lov na nove gospodare neba.

Imaju dve minute da pogode dron, a bez obzira na to uspeli ili ne, nakon dve minute moraju da gase radar i beže što dalje od dotadašnje lokacije, kako na sebe ne bi navukli rusku protivradarsku raketu.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track