RUSI SKIDAJU NUKLEARNE BOJEVE GLAVE SA RAKETA KH-55: Nova taktika za bombardovanje Ukrajine - znak očaja ili ratno lukavstvo?
Foto: Printscreen Twitter

ukrajinci tvrde da su dve oborene iznad kijeva

RUSI SKIDAJU NUKLEARNE BOJEVE GLAVE SA RAKETA KH-55: Nova taktika za bombardovanje Ukrajine - znak očaja ili ratno lukavstvo?

Planeta -

Ukrajinski portal Defence express objavio je tvrdnju da Rusija u vazdušnim napadima koristi krstareću raketu Kh-55 sa uklonjenom nuklearnom bojevom glavom. Prema analizi američkog portala The War Zone, ova tvrdnja nije nezavisno potvrđena, ali je vrlo moguće da je verodostojna,i bila bi u skladu sa idejom Rusije da se koriste zalihe starijih krstarećih raketa jer se njene zalihe modernijeg oružja i dalje iscrpljuju.

Izveštaj portala Defence express opisuje događaje od 17. novembra, tokom kojih je Rusija lansirala krstareće rakete, kao i dronove „kamikaze” na ukrajinske ciljeve, uključujući i Kijev. Pozivajući se na „otvorene izvore“, u izveštaju se navodi da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila najmanje dve krstareće rakete i najmanje četiri bespilotne letelice.

Najinteresantnija je, međutim, tvrdnja da je jedna od onih krstarećih raketa koje su juče oborene iznad Kijeva bila Kh-55 sa vazdušnim lansiranjem. Prema neimenovanim izvorima, projektil navodno „uopšte nije imao bojevu glavu“, već je umesto nje "ušrafljen" blok, koji je delovao kao imitator nuklearne bojeve glave.

Ako je to zaista tako, to bi značilo da je Rusija počela da uzima krstareće rakete sa nuklearnim oružjem iz svojih zaliha i prepravlja ih za konvencionalnu upotrebu protiv Ukrajine. To bi podrazumevalo vađenje nuklearne bojeve glave iz prednjeg dela rakete i njenu zamenu nekom vrstom balasta, ili čak konvencionalnom bojevom glavom, kako bi se sačuvali njene letačke sposobnosti.

Takvo oružje bi zadržalo performanse i tačnost originalnog Kh-55, ali bez eksplozivnog punjenja, efekat bi bio ograničen. U stvari, osim ograničenog striktno kinetičkog udara, ovakva raketa bi mogla da služi kao mamac i lažna meta, koja bi varala ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, povećavajući tako verovatnoću da „prave“ rakete i dronovi prođu.

U članku Defense Ekpress-a objavljena je i jedna fotografiju olupine za koju se tvrdi da je deo adaptirane Kh-55, iako nije navedeno koji deo.

Što se tiče Kh-55, ovaj je prvi put razvijen sredinom 1970-ih kao podzvučna strateška krstareća raketa. Serijska proizvodnja Kh-55 počela je, ironično, u Harkovu, u Ukrajini, u decembru 1980. godine, a proizvodnja je kasnije prebačena na poboljšanu verziju Kh-55SM- Sve operativne rakete Kh-55 i Kh-55SM bile su opremljene isključivo nuklearnom bojevom glavom, navodno snage 200 kilotona.

Na kraju je napravljeno oko 2.500 ovih projektila, ali se sa završetkom Hladnog rata, pojavila potreba za krstarećim raketama sa konvencionalnim naoružanjem. Ovo je dovelo do konverzije Kh-55 i Kh-55SM na novi standard Kh-555, sa konvencionalnom bojevom glavom od 660 funti.

Kao što smo ranije raspravljali , nepoznat broj Kh-55 (možda oko 40) je pretvoren u Kh-555 sredinom 2000-ih. Čini se da su ove zalihe već bile iscrpljene tokom ruske operacije u Siriji kada su u novembru 2015. bombarderi Tu-95MS i Tu-160 lansirali 35 projektila Kh-555.

Kao rezultat toga, ruske snage bombardera su prvenstveno koristile krstareću raketu druge generacije Kh-101.

Postoji više priča da su zalihe ruskih krstarećih raketa ozbiljno iscrpljene ratom u Ukrajini, pri čemu je napredni Kh-101 očigledno bio među najpopularnijim oružjem, posebno za udare na ciljeve visokog prioriteta u zapadnim krajevima zemlja. Prema nekim izvorima, Rusija je možda već iskoristila dve trećine ukupne precizno vođene municije dostupne na početku sukoba u februaru.

Smanjena dostupnost Kh-101 i drugih modernijih krstarećih raketa dovela je do toga da je Rusija umesto toga uvela drugo oružje. Bespilotne letelice "kamikaze" koje je isporučio Iran su primer ovoga, kao i protivbrodske rakete Kh-22 iz doba Hladnog rata koje su bombarderi Tu-22M3 Backfire-C koristili protiv kopnenih ciljeva, iako za to nisu pogodni .

Istovremeno, Ukrajina je počela da uvodi sve sposobnije kopnene PVO sisteme. Oružje poput IRIS-T SLM i NASAMS nabavljeno je, u značajnoj meri, da bi pomoglo u rešavanju problema udara krstarećih raketa. Prvi izveštaji Ukrajinaca barem sugerišu da se ovi sistemi protivvazdušne odbrane već pokazuju uspešnim u presretanju ovih projektila.

Pod uslovom da su navodi sa Defens ekspresa tačni, može se desiti da je Rusija odlučila da ima smisla da izgubi starije Kh-55, i da ih umesto toga koristi bez bojeve glave kao sredstvo za ometanje ukrajinske PVO. To bi imalo još više smisla ako su te iste raketa Kh-55 došle do kraja svog roka trajanja. U tom lsučaju, bolje ih je koristiti za varanje neprijateljskih PVO sistema, ili za pokušaj postizanja ograničene štete, nego da se samo uklone iz arsenala..

Takođe je moguće da se Kh-55 mogu koristiti u istoj ulozi, bez ikakvih modifikacija, ali onih koji se koriste za obuku posada bombardera. Efekat mamljenja protivvazdušne odbrane bio bi isti, ali bi ga verovatno bilo još lakše postići, bez potrebe za značajnim izmenama.

Što se tiče sugestija nekih posmatrača da je upotreba denuklearizovanih Kh-55 namenjena kao neka vrsta signala Zapadu o potencijalu Rusije da upotrebi nuklearno oružje u sukobu, ovo izgleda potpuno neverovatno. Na kraju krajeva, Kh-101 i Kh-22 koje su ruski bombarderi već uveliko lansirali su takođe dostupni sa nuklearnim bojevim glavama. Zapad je u potpunosti upoznat sa mogućnostima (i ograničenjima) ruskog nuklearnog arsenala.

Kao što je ranije rečeno, trenutno ne znamo sa sigurnošću da Rusija koristi nenaoružane ili modifikovane Kh-55 u Ukrajini, da li je olupina u pitanju zapravo bila deo Kh-55, ili je raketa bila neko drugo oružje.

Ove navode su međutim već preuzeli i proukrajinski i proruski mediji. Za Ukrajince, to je dokaz više ruskog očaja pošto se zalihe oružja i dalje iscrpljuju. Za Rusiju je razlog za slavlje činjenica da je ukrajinska protivvazdušna odbrana „prevarena“ i da je oborila u suštini bezopasan mamac.

(Kurir.rs/The War Zone)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track