ŽESTOKO SUKOBLJAVANJE OKO SANKCIJA! Šormaz: Gluposti! Rusija drži rublju veštački. Kad izgubi rat, biće mlađi partner ovoj državi
Dragan Šormaz i Velibor Stević - analiza rata u Ukrajini, Foto: Kurir TV, Shutterstock

debata o ratu u ukrajini

ŽESTOKO SUKOBLJAVANJE OKO SANKCIJA! Šormaz: Gluposti! Rusija drži rublju veštački. Kad izgubi rat, biće mlađi partner ovoj državi

Planeta -

Tri ključna oružja su pomogla ukrajinskoj vojsci u odbrani svoje teritorije. Kako piše CNN, ova tri oružja su promenila tok rata sa rusima.

Po mišljenju vojnih analitičara tok rata u Ukrajini promenila su takozvana koplja, HIMARS i Bairaktar TB2 dron. Koplja kako ih popularno zovu su zapravo navođene protivtenkovske rakete koje se koriste sa ramena, a može da ih upotrebi jedan pojedinac. Čim njegov operater puca, vojnici su u stanju da pobegnu u zaklon dok projektil pronađe put do cilja.

Artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti – HIMARS je kamion od 5 tona koji ima nosač koji može da lansira šest raketa istovremeno. I ima domet do 80 kilometara. Treće oružje koje se pominje jeste Bairaktar TB2 dron - bespilotna letelica koju je dizajnirala Turska, postala je jedna od najpoznatijih bespilotnih letelica na svetu zbog upotrebe u ratu u Ukrajini.

Dragan Šormaz, Velibor Stević, Rusija, Ukrajina
foto: Kurir TV, Shutterstock

Dragan Šormaz, predsednik Evroatlantskog saveta Srbije i prof. dr Velibor Stević, pukovnik, gosti su koji su razgovarali o situaciji u Ukrajini i Rusiji.

Šormaz je uporedio deseti paket sankcija koje je Evropska unija dala Rusiji, i sankcije koje je Jugoslavija preživela.

- Recimo na gasni dan nemate sankcije. Nemate zabranu kupovinu nafte. Evropa je odlučila da to više neće da kupuje. A sama situacija, da Rusija ne može da proda svoje proizvode odraziće se samo na nju. Sankcije su uvedene na mobilne telefone skuplje od trista dolara i utiču najviše na ljude koji okružuju Putina - rekao je Šormaz.

00:49

ANALITIČARI U SUKOBU ZBOG SANKCIJA!

Gospodin Stević je takođe prokomentarisao sankcije koje su uvedene Rusiji.

- Slažem se sa gospodinom Šormazom. U pravu je da su sankcije uvedene, a trgovina ide. Nemačka kupuje ugalj, koji ide preko Kazahstana. Deseti paket će uticati, ali ne toliko. Druga stvar, sankcije se uvode, a onda se traže kanali da se zaobiđu - započeo je Stević, prekinut Šormazom:

- Niko ne traži kanale to je izmišljotina! Rublju drže veštački. Juče je Kijev posetio ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije. Došao je juče u Kijev imao sastanak sa vladom i predsednikom Zelenskim i doneo pomoć od 400 miliona dolara! Sa pedesetak tenkova Ukrajinu je pomogao i Maroko. Na vlasti je najstarija arapska dinastija koja potiče od Muhameda. Niko ne trguje sa Rusijom. Rublja se održava veštački - rekao je Šormaz, pa dopunio:

- Nije istina da se preprodaje roba. Kina nudi preogovarački okvir od 12 tačaka, gde prva tačka ne odgovara Rusiji. Teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajini. Srbija zvanično traži od Rusije da povuče vojsku iz Urkajine. Mi smo za to glasali! To je zvanična politika Srbije - kaže Šormaz.

03:56

ANALITIČARI U SUKOBU ZBOG SANKCIJA!

Stević je takođe prokomentarisao kinesku diplomatiju.

- Rusija je prihvatila predlog Kine. Na početku je bilo da li će prihvatiti baš zbog prve tačke. Sačuvati teritorijalni integritet svake zemlje. Minskim sporazumom Rusija nije prekršila to - započeo je Stević prekinut sagovornikom Šormazom, koji mu nije dozvolio da u potpunosti završi izlaganje.

- Kina šalje oružje Rusiji - dodao je Stević.

Šormaz nestrpljiv do dođe do reči, priključio se sledećim izlaganjem.

- Rusija dobija bedu od nafte i nema ništa od toga. Priča o ruskom naoružanju ne postoji. Rusko kosmičke snage su izmišljene i služe samo za paradu. Više niko ne kupuje rusko oružje. Ona ima zalihe konvencionalnog naoružanja koji troši. Nikada nisu dobili ni jednu zapadnu pušku. Evropski lideri su se nadali da neće doći do rata. Kina pokušava da se pozicionira. Kina nema kapacitet. Ko je njen saveznik? Iz ovog više ne može da se izvuče. Okrenuće se Kini ekonomski. Rusija će biti mlađi partner Kini - kaže Šormaz.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja