DŽO BAJDEN PORUČIO TEHERANU: Ne tražimo sukob sa Iranom, zaštitićemo naše ljude! Nećemo stati
Foto: AP/Andrew Harnik, Shutterstock

bitka za naftna polja

DŽO BAJDEN PORUČIO TEHERANU: Ne tražimo sukob sa Iranom, zaštitićemo naše ljude! Nećemo stati

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden najavio je Teheranu da će SAD odlučno braniti svoje trupe koje zauzimaju deo Sirije nakon što je američka vojska napala snage u Siriji koje imaju podršku Irana.

„Sjedinjene Države ne traže sukob sa Iranom, ali očekujte od nas da delujemo odlučno da zaštitimo naš narod“, rekao je Bajden novinarima tokom posete Kanadi.

Upitan da li Iran treba da plati još veću cenu, Bajden je, prema Gardijanu, rekao: „Nećemo stati.

U četvrtak je u napadu na američku vojnu bazu na severoistoku Sirije u blizini grada Hasake ubijen američki pripadnik plaćeničke grupe, a pet američkih vojnika i još jedan pripadnik plaćeničke grupe su ranjeni.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je u napadu korišćen dron iranske proizvodnje, ali to nije potkrepio dokazima, prenela je Al Džazira.

Američko ministarstvo odbrane je tada saopštilo da su borbeni avioni F-15 u četvrtak napali dve zgrade koje koriste grupe povezane sa iranskom Revolucionarnom gardom. Navodi se da je u ovom napadu ubijeno osam ljudi, a prema nekim izveštajima 11, navodno boraca uz podršku Irana.

U petak je došlo do novih uzvratnih napada na američke snage u istočnoj Siriji, u kojima je jedan američki vojnik ranjen. Rečeno je da se radi o bazi u sirijskom naftnom polju Al Omar.

Američka vojska u Siriji je u nekoliko navrata bila meta napada dronovima, koji retko dovode do smrtnih slučajeva.

Američka vojska je u petak izvela i nove napade na istoku Sirije, javili su lokalni izvori. Rečeno je da nema žrtava. Iranska državna televizija Press TV citirala je lokalne izvore koji su rekli da meta američkih udara nije bila vojna niti povezana sa Iranom, već razvojni centar i skladište žita u blizini vojnog aerodroma.

Iran ima vojno prisustvo u Siriji uz dozvolu vlasti u Damasku, pošto Teheran podržava sirijskog predsednika Bašara Al Asada u sirijskom ratu, dok su američke snage u Siriji bez odobrenja sirijskih vlasti.

SAD su rasporedile svoje snage u Siriji tokom administracije predsednika Baraka Obame i borbe protiv džihadističke Islamske države, u kojoj je američka vojska sarađivala sa pretežno kurdskim Sirijskim demokratskim snagama.

U Siriji se nalazi oko 900 američkih vojnika, uglavnom na istoku zemlje, gde se nalaze naftna polja. Bivši američki predsednik Donald Tramp otvoreno je rekao 2020. da je svrha vojnog prisustva SAD da „preuzmu naftu“.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track