ALARM! UN: Klimatske promene potpuno su van kontrole, vratio se El Ninjo!
Foto: Profimedia

U četvrtak prosečna temperatura na Zemlji bila je 17,23 stepena

ALARM! UN: Klimatske promene potpuno su van kontrole, vratio se El Ninjo!

Planeta -

Ako nastavimo sa odlaganjem ključnih mera koje su neophodne, ulazimo u katastrofalnu situaciju, navodi generalni sekretar Antonio Guteres

Tokom protekle nedelje, prema nezvaničnim podacima, u tri navrata je zabeležen prosečno najtopliji dan u istoriji naše planete, zbog čega zvaničnici upozoravaju da se nalazimo na putu bez povratka kada su u pitanju klimatske promene!

Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, izjavio je da su "klimatske promene potpuno van kontrole".

Neslavni rekordi

- Ako ćemo nastaviti sa odlaganjem ključnih mera koje su neophodne, mislim da ulazimo u katastrofalnu situaciju, kao što pokazuju ovi temperaturni rekordi. Oni su dokaz da su klimatske promene van kontrole - rekao je Guteres.

Prosečna temperatura na Zemlji u četvrtak je iznosila 17,23 stepena, čime je oboren rekord postavljen u utorak od 17,18 stepeni, koji je ponovljen i u sredu. Merenja je vršila platforma Klajmat rianalajzer (Climate Reanalyzer) Univerziteta Mejn u SAD, koja koristi satelitske podatke i kompjutersku simulaciju da meri temperaturu.

Ujedinjene nacije su u utorak potvrdile da se vratio fenomen El Ninjo. Poslednji veliki El Ninjo bio je 2016, koja je i dalje najtoplija godina otkako se vrše merenja.

- Velike su šanse da će jul biti najtopliji u istoriji, što znači u poslednjih 120.000 godina - rekao je dr Karsten Hauštajn, naučni saradnik na Univerzitetu u Lajpcigu.

Ovogodišnji jun je bio globalno najtopliji jun otkako postoje merenja temperature mora i vazduha, prema Službi EU za klimatske promene Kopernikus. Svoj proračun Kopernikus zasniva na osnovu kompjuterski generisanih analiza koje koriste milijarde podataka sa satelita, brodova, aviona i meteoroloških stanica širom sveta.

U izveštaju se navodi da je Evropa imala rekordne temperature tokom juna, dok su delovi Severne Amerike, Azije i istočne Australije bili znatno topliji nego što je uobičajeno za to doba godine.

Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija
Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacijafoto: AP Khalil Senosi

Hrana i energija

Robert Vatson, naučnik i bivši predsedavajući Međuvladinog panela za klimatske promene Ujedinjenih nacija, rekao je da vlade i privatni sektor nisu istinski posvećeni pitanju klimatskih promena, kao ni građani.

- Oni traže jeftinu energiju, jeftinu hranu i ne žele da plate istinsku cenu hrane i energije - rekao je Vatson. Britanski Gardijan prenosi da je na Antarktiku zabeležena izuzetno blaga zima. Delovi kontinenta i obližnji okean bili su za više od deset stepeni topliji od proseka.

Kombinacija poplava i suša

"Mali dečak", veliki problemi

El Ninjo je fenomen koji se pojavljuje svakih nekoliko godina, uporedo sa zagrevanjem mora na Tihom okeanu i sa slabim pasatima koji duvaju iz suptropskih područja prema Ekvatoru. Efekte uglavnom osećaju Jugoistočna Azija, Australija, Afrika i Centralna Amerika, dok su u Evropi oni najčešće ograničeni.

Sam termin El Ninjo na španskom znači "mali dečak" i odnosi se na malog Isusa, jer se efekti El Ninja najviše osećaju oko Božića. Posledicom El Ninja se smatraju vanredno jake letnje kiše duž obala Ekvadora i severnog Perua, a suša u južnom Peruu, severoistočnom Brazilu, Australiji i u području Sahela, kao i neobične vremenske pojave duž obala Severne Amerike, uz više tornada. Protivteža El Ninju je klimatski fenomen La Ninja, koji traje tri do sedam godina. Posle promene vlasti

Smanjena seča šuma u Amazonu

Krčenje šuma u Amazonu palo je za 34 odsto u prvoj polovini ove godine, pokazali su rezultati brazilske vlade. To je ujedno i najniži nivo seče u poslednje četiri godine.

Promena je došla sa smenom vlasti i dolaskom novog predsednika Luiza Injasija Lule da Silve, koji je nasledio populistu Žaira Bolsonara i uveo strožu politiku zaštite prirodne okoline. Od početka 2023. u Amazonu je iskrčeno 2.649 kvadratnih kilometara šume.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track