"KADA JEDNO CARSTVO POČNE DA PADA, LOGIČNO JE DA BUDE SUKOBA" Vladisavljev: Amerika optužuje jer se osetila ugroženom (VIDEO)
Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia, Kurir TV

kurir tv

"KADA JEDNO CARSTVO POČNE DA PADA, LOGIČNO JE DA BUDE SUKOBA" Vladisavljev: Amerika optužuje jer se osetila ugroženom (VIDEO)

Planeta -

Ruska delegacija predvođena ministrom odbrane Sergejem Šojguom boravi u Severnoj Koreji kako bi prisustvovala vojnoj paradi povodom proslave 70. godišnjice završetka Korejskog rata u Pjongjangu.

Paralelno s Ruskom delegacijom, u Severnoj Koreji se nalazi i delegacija iz Kine.

To je privuklo pažnju zapadnih analitičara koji su počeli razmatrati mogućnost stvaranja novih formi savezništva između ovih dugogodišnjih saveznika.

Kim Džong Un, Sergej Šojgu
foto: AP

Skaj njuz izveštava o navodima američke obaveštajne službe koja tvrdi da Rusija već duže vreme kupuje oružje i municiju od Severne Koreje.

Gost "Redakcije" koji je pričao o usponu Kine, ali i "padu" Amerike je Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Prvo je rekao da su SAD i dalje najrazvijenija država, ali i da je Kina u neverovatnom usponu:

- I mi smo govorili da ne prodajemo oružje Ukrajini, pa vrlo verovatno oružje iz Srbije dolazi do Ukrajine. Takođe nije za očekivati da prihvatite nešto za šta vas osude. SAD su i dalje najmoćnije država na svetu sa najrazvijenijim vojnim arsenalom, ali i drugim vidovima, a pre svega savezništvo NATO pakta. Što se Kine tiče, to je svakako država koja je u neverovatnom usponu. Više ne možemo govoriti da je Amerika jedina koja reguliše odnose, postavlja principe i nameće vrednosti na globalnom nivou - započeo je Vladisavljev, pa nastavio:

01:05

I MI PRIČAMO DA NE PRODAJEMO ORUŽJE UKRAJINI, PA VEROVATNO TO RADIMO Vladisavljev: Amerika optužuje jer se osetila ugroženom

Potom se osvrnuo na optužbe Vašingtona, rekavši da tako pokušavaju oslabiti bilo kakvu koaliciju druge strane, koja bi svojim razvitkom mogla da neutrališe trenutnu moć Amerike:

- Kada imate jedno cartsvo koje u padu svoje moći kao Amerika, a sa druge strane imate drugog aktera koji je u usponu kao Kina, naravno da će se prvi osetiti ugroženim, pa će pokušati da spreči bilo kakvu vrstu koalicije koja bi mogla da osnaži drugu stranu. U trenucima oružanih sukoba, vi ćete kupovati oružje i kada vam treba i kada ne, jer nema indikacija kada će se završiti rat. Ukrajina je pod konstantnom inekcijom finansijskih i drugih sredstava koje dolaze sa Zapada. Rusija je u ovom sukobu ostala sama i zbog toga način na koji ostvaruje saradnju sa sličnim političkim sistemima, kao što je to slučaj sa Severnom Korejom, nije čudno da se pojavljuju dokazi i optužbe da se tako nešto ipak dešava.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:01

SEVERNA KOREJA ODGOVARA RUSIMA ZBOG UVOZA ORUŽJA! Stručnjaci sigurni: JEDNO SE ZNA u vezi potencijalnog Trećeg svetskog rata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track