NAJNOVIJI SNIMCI SA ISLANDA OTKRIVAJU ŠTA SE TRENUTNO DOGAĐA Bogati grad u strahu od kataklizme: Odlučili se na očajnički korak
Foto: Profimedia

NAJNOVIJI SNIMCI SA ISLANDA OTKRIVAJU ŠTA SE TRENUTNO DOGAĐA Bogati grad u strahu od kataklizme: Odlučili se na očajnički korak

Planeta -

Islandske vlasti počele su s gradnjom zemljanih zidova oko grada Grindavika i obližnje elektrane kako bi preusmerili tokove lave ako dođe do dugo očekivane erupcije vulkana.

Meteorološka kancelarija najavila je da postoji značajna verovatnoća erupcije i da će loše vreme u sledećih nekoliko dana otežati praćenje situacije. Naučnici prate povećanu tektonsku aktivnost od 10. novembra kad se dogodio potres magnitude 4,1 praćen manjim potresima. Od tada se dnevno događa između 1500 i 1800 potresa, a tlo se zbog uticaja magme podiglo za čak tri centimetra.

U nedelju su na društvenim mrežama objavljeni snimci dronom koje prikazuju kamione i bagere kako grade nasip u predgrađu obalnog ribarskog gradića iz kojeg je prošle nedelje evakuisano oko 3.400 ljudi. Čini se da je Grindavik najbliži okomitoj intruziji i strahuje se da bi magma mogla da potekne prema gradu u slučaju erupcije.

- Lavu možete usmeriti, ali je ne možete zaustaviti. Jedino rešenje je napraviti levak koji će odvoditi lavu - rekao je Jon Tor Viglundson iz islandske agencije za civilnu odbranu za Skaj njuz.

Endrju Huper, geofizičar tvrdi da bi se erupcija mogla dogoditi unutar samog grada pa bi pepeo i lava predstavljali direknu pretnju. Područje na kojem se očekuje lava nalazi se neposredno uz grad, ali postoji i mogućnost da će teći prema Svartsengiju u kojem se nalazi geotermalna elektrana.

Gradnja nasipa oko elektrane takođe je u toku, potvrdili su zvaničnici prošle nedelje pa se nadaju da erupcija neće poremetiti snabdevanje električnom energijom za ostatak Islanda, uključujući glavni grad Rejkjavik. Državna televizija RUV u nedelju je izvestila da je izgrađeno 60 odsto zidova za zaštitu elektrane zajedno s kanalima za usmeravanje lave prema moru.

Grindavik, lava
foto: Profimedia

- Pepeo će verovatno biti lokalna pojava u blizini eruptivnog otvora, podzemni vertikalni sloj magme dovoljno je udaljen od Svartsengija tako da to ne bi trebalo biti problem. S druge strane, tokovi lave nastali erupcijom mogli bi teći kilometrima i doći do Svartsengija koji zid štiti od pretnje - rekao je geofizičar.

Poslednja velika erupcija na Islandu dogodila se 2010. kad je vulkan eruptirao nekoliko puta. Tad se golemi oblak pepela proširio nad Evropom i Severnom Amerikom što je dovelo do ozbiljnih poremećaja u vazdušnom saobraćaju.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track