GENERAL STAO PRED MAPU PA NAJAVIO PRODOR RUSKIH SNAGA! Stupar o značaju zauzimanja Avdijevke: Rusija ušla u fazu gonjenja (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

kurir tv

GENERAL STAO PRED MAPU PA NAJAVIO PRODOR RUSKIH SNAGA! Stupar o značaju zauzimanja Avdijevke: Rusija ušla u fazu gonjenja (VIDEO)

Planeta -

Rat u Ukrajini ušao je u 727. dan. Nastavljaju se borbe na svim frontovima. Stručnjaci tvrde da su snage Rusije, posle zauzimanja Avdijevke, dosta napredovale.

Za samo tri dana, neprijatelj je izgubio šest aviona, objavio je na Telegramu Aleksandar Pavljuk, novi načelnik ukrajinskih kopnenih snaga.

Šta se dešava na bojištu objasnio je gost "Pulsa Srbije" general Milorad Stupar.

Naime, general je izašao pred mapu, a prvo je napomenuo veličinu fronta, kao i njegova najveća žarišta.

Milorad Stupar
foto: Kurir televizija

- Da prvo razjasnimo kartu, ovo je mapa Ukrajine, a crvenom bojom su obeležena oblasti koje su zauzete, koje kontrolišu ruske snage. Govorimo o prostoru oko hiljadu kilometara vazdušne linije, da gledaoci shvate, Vojvodina je oko 120 kilometara. Vazdušnom linijom je front hiljadu kilometara, a ukoliko se ide po prednjoj liniji, onda je to preko dve hiljade kilometara. Najžešće borbe se vode u reonu Donjesk tzv. operativna grupa Centar, koja je inače ovih dana osvojila Avdijevku. Ona je bila tvrđava položaja Ukrajine prema Donbasu - započeo je general, pa nastavio:

- Pre dve godine govorili smo o mogućnosti oluje prema Donbasu, gde su upravu snage u regionu Bahmuta imale zadatak, 120.000 Ukrajinaca, da reše pitanje oslobađanja Donjecke oblasti. Tada je usledila specijalna vojna operacija. Upravo ovih dana je zauzeta Avdijevka, jedno čvorište na prednjem kraju odbrane. To je bila žestoka borba, Ukrajina je dve godine bila odlučna u odbrani od operativne grupe Centar. Imajući u vidu da je stvorena strategijska osnova, dolazi do situacije da su Rusi krenuli u protivofanzivu, odnosno strategijski napad na svim delovima linije fronta.

Potom je rekao da nastaje faza gonjenja, kao i to da Ukrajina neće lako dopustiti napad Rusije:

04:42

GENERAL STAO PRED MAPU PA NAJAVIO PRODOR RUSKIH SNAGA! Stupar o značaju zauzimanja Avdejevke: Rusija ušla u fazu gonjenja

- U reonu Bahmuta, najveće se borbe događaju na reonu Torske. U reonu Avdijevke najjače su ruske snage, to je ta grupa Centar, dalje se nastavljaju napadi u reonu Slovjansk. Radi se o tome da se neće lako pustiti napad Rusije na drugi položaj, zato će se koristiti sva mesta da bi se sprečio prodor ruskih snaga. Sada je probijeno veoma psihološki značajno čvorište Avdijevka, i obično vojska, po planovima kada se probije odbrana, kada je vojska protivnika u rastrojstvu, onda nastaje faza gonjenja. Pitanje je koliko su uređeni drugi položaji vojske Ukrajine prema liniju Slovanjska. Ovo je napad u cilju da se iskoristi uspeh oslobođenja Avdijevke.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj devet za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena CloudZabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

05:20

UKRAJINA NIJE NI MEĐU PRVIH 10 INTERESNIH SFERA U AMERICI! Barac tvrdi: Mnogo im je bitniji jevrejski narod i Tramp to zna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track