HAOTIČNA RASPRAVA U NEMAČKOM PARLAMENTU: Šolc jedva sprečio zahtev opozicije za slanje UBISTVENOG RAKETNOG SISTEMA UKRAJINI
Foto: NPC Collectiom / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA Ronald Wittek Pool, Shutterstock

kurir televizija

HAOTIČNA RASPRAVA U NEMAČKOM PARLAMENTU: Šolc jedva sprečio zahtev opozicije za slanje UBISTVENOG RAKETNOG SISTEMA UKRAJINI

Planeta -

Nemački zvaničnici napominju da francuski predsednik daje oštre izjave o Ukrajini, ali u stvarnosti Francuska pruža mnogo manje pomoći u odnosu na Nemačku.

Ako je suditi po pisanju "Politika", nesuglasice između nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona oko Ukrajine prerasle su u otvoreno neprijateljstvo.

Analizu novonastalnih nesuglasica, ali i reakcija Evrope na govor predsednika Rusije Vladimira Putina izneo je Vlastimir Vidić, dopisnik Kurir televizije iz Nemačke.

02:29

HAOTIČNA RASPRAVA U NEMAČKOM PARLAMENTU: Opozicija želi da pošalje UBOJITO oružje koje bi promenilo sve! Preplašeni zbog Putina

- Nemački mediji i javnost je veoma senzibilna na vesti koje dolaze iz Rusije. Nemačka ima neprijatna iskustva u ratnim kontaktima sa Rusijom, pa je prema tome i ovaj govor pomno praćen. Naravno, taj govor može da se okarakteriše kao unutrašnji pred izbore, ali je sadržao jaku međunarodnu konotaciju. Nemačka javnost je pratila, prenosila, a zanimljivo je da jedan list preneo da je Putin ovim govorom budi avete prošlosti, ponovo glorifikuje vrednosti Rusije i ponovo nipodaštava Zapad i sve ono što dolazi sa te strane - započeo je Vidić, pa nastavio:

- Nemačka je u veoma specifičnoj situaciji jer je upravo ovih dana vođena rasprava u Bundestagu o pitanje isporuke Taurus raketnog sistema Ukrajini. Ono što je bilo neočekivano jeste da je opozicija, CDU, predlagala da se raketni sistem isporuči Ukrajini. Međutim, Olaf Šolc je u Bundestagu uspeo da odbrani svoj stav da neće doći do isporuke, zapravo je indirektno rekao da bi te rakete mogle da dostignu ciljeve u Rusiji. Opet sam mišljenja da je Nemačka dobila snažno upozorenje, jer bi Zelenski upotrebio te rakete, a one imaju domet od 600 kilometara, pa bi to dovelo do brže eskalacije ovog sukoba.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

04:42

GENERAL STAO PRED MAPU PA NAJAVIO PRODOR RUSKIH SNAGA! Stupar o značaju zauzimanja Avdejevke: Rusija ušla u fazu gonjenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja