STRUČNJACI OTKRILI ZAŠTO SE SRUŠIO MOST U BALTIMORU: "Ovo je ALARMANTNO, katastrofa nam je OTVORILA OČI"
Foto: Printscreen/WJLA VIA AP

STRUČNJACI OTKRILI ZAŠTO SE SRUŠIO MOST U BALTIMORU: "Ovo je ALARMANTNO, katastrofa nam je OTVORILA OČI"

Planeta -

Urušavanje mosta Fransis Skot Ki u Baltimoru oživeo je rasprave o stanju tog objekta, ali i drugih mostova u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako se srušio nakon što je u utorak u njega udario poveći kontejnerski brod, još uvek se ne zna da li je za njegov kolaps kriv taj udarac ili neka strukturna greška, odnosno slabost. Zvaničnici su rekli da je brod izdao upozorenje nakon što je skrenuo s planiranog puta.

Nacionalno veće za bezbednost u saobraćaju, nezavisna američka državna agencija koja istražuje saobraćajne nesreće, poslaće svoje istražitelje u Baltimor kako bi otkrili uzrok nesreće.

Guverner američke savezne države Merilend Ves Mur rekao je da je most bio "u potpunosti usklađen sa propisima". Istovremeno, neki stručnjaci su istakli da je njegov raspon, koji je kompletiran 1977. godine, zamišljen pre doba velikih kontejnerskih brodova.

Endru Ber, građevinski stručnjak sa Univerziteta Šefild u Engleskoj, rekao je da se na video snimku nesreće ne vidi da je most imao strukturnih slabosti, ali da most nije dizajniran tako da može izdržati udar toliko velikog plovila.

Ber je dodao da izgleda kao da most nema dodatnu zaštitu od udaraca brodova. Rizik od udaraca povećao se jer su se tokom godina povećali i brodovi. Prosečni kapacitet kontejnerskih brodova u zadnjih deset godina narastao za otprilike 50 odsto.

Udruženje američkih inženjera putnog saobraćaja tvrdi da više od trećine svih mostova u SAD-u treba popraviti. Udruženje je istaklo da se situacija unazad par godina popravila, ali da se više od 43 hiljada mostova drži "strukturalno deficitarnima". To znači da bi u budućnosti mogli da se sruše.

"Katastrofa u Baltimoru otkrila je koliko nenadane i ozbiljne nesreće, ali i sabotaže, mogu naštetiti američkoj ključnoj infrastrukturi", rekao je Rik Gedes, stručnjak za infrastrukturne politike. "Kada se radi o zastareloj infrastrukturi, svi bi trebalo da razmišljamo o tome kako povećati njenu otpornost. Poboljšana zaštita od sudara brodova i mostova svakako će postati važnija", dodao je Gedes.

Gedes je utvrdio da na katastrofu u Baltimoru treba gledati kao na priliku da se američka infrastruktura obnovi, ali na pametan način. To znači da objekti treba da se obnavljaju pomoću novih materijala i dizajnerskih rešenja. Rekao je da u mostove treba ugraditi senzore koji će stalno komunicirati s brodovima.

Bajden je u utorak rekao kako želi da država plati sanaciju mosta.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:33

UŽAS U BALTIMORU: Most se srušio nakon što je brod udario u njega, stravične scene nesreće, nestalo najmanje SEDMORO LJUDI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track