RUSI PRVI PUT ZAPLENILI UKRAJINSKOG ROBOTA: Veliki trofej ide pravo za Moskvu! VOJNICIMA ODMAH STIŽE NAGRADA (FOTO)
Foto: Prinscreen/Twitter, Printscreen

neverica

RUSI PRVI PUT ZAPLENILI UKRAJINSKOG ROBOTA: Veliki trofej ide pravo za Moskvu! VOJNICIMA ODMAH STIŽE NAGRADA (FOTO)

Planeta -

Pripadnici Oružanih snaga Rusije došle su do novog ratnog trofeja u Ukrajini!

Vojni blogeri navode da su ruske snage prvi put uspele da zaplene ukrajinsku robotsku platformu THeMIS za koju je bila obećana nagrada od dva miliona rubalja iliti oko 20.000 evra.

TheMIS je hibridni modularni pešadijski sistem na gusenicama koji je proizvod estonske kompanije Milrem Robotics.

THeMIS
foto: Printscreen

Vojni blogeri navode da je TheMIS bespilotno kopneno transportno vozilo dizajnirano da pruži podršku pešadiji i da može da služi kao transportna platforma, daljinska oružana stanica, jedinica za otkrivanje mina...

THeMIS
foto: Printscreen

Uloga robota se može brzo i jednostavno promeniti instaliranjem druge opreme na njega. Ima autonomiju rada od 15 sati, međutim, može da razvije brzinu od svega 15-20 kilometara na sat. Težina vozila je oko tonu i po dok ima nosivost od 1.200 kilograma.

Mediji su ranije objavili da Ukrajina ima samo 14 robota ovog tipa.

Centar za analizu strategija i tehnologija (CAST) odlučio je nedavno da ponudi nagradu od dva miliona rubalja za hvatanje bespilotne zemaljske platforme THeMIS na frontu kao odgovor na izjavu estonskih obaveštajnih službi o vezama kompanije sa ruskim obaveštajnim službama.

Ukrajina je nedavno, podsetimo, upotrebila zemaljske dronove na frontu zapadno od Bahmuta! Ministarstvo digitalnog razvoja Ukrajine objavilo je snimak na kome se vidi kako dron kamikaza Ratel S diže u vazduh most u malom selu Ivanivske u Donjeckoj oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track