PUTIN UZVRAĆA UDARAC: Ruski predsednik odobrio korišćenje američke imovine u Rusiji
Foto: EPA Sergei Ilnitsky

PUTIN UZVRAĆA UDARAC: Ruski predsednik odobrio korišćenje američke imovine u Rusiji

Planeta -

Ruski predsednik potpisao je ukaz o nadoknadi štete od američkih antiruskih sankcija

Predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao ukaz o proceduri za nadoknadu štete koja je naneta Ruskoj Federaciji i Centralnoj banci delovanjem Sjedinjenih Država.

Predsednik je odobrio korišćenje američke imovine u Rusiji, uključujući hartije od vrednosti, za nadoknadu, a njih će identifikovati pravna komisija.

Prema dokumentu, nosilac autorskih prava iz Ruske Federacije ima pravo da se obrati sudu sa izjavom o neopravdanom lišavanju prava na imovinu u vezi sa odlukom državnog ili sudskog organa SAD kao i o nadoknadi štete, navodi se u dokumentu.

U toj izjavi je potrebno da se navede procena štete.

Vlada mora u roku od četiri meseca da izmeni zakone neophodne za sprovođenje predsedničkog ukaza.

Evropska unija je odobrila korišćenje prihoda od zamrznutih sredstava Centralne banke Rusije za pomoć Kijevu, a kako je rekao ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski, samo ove godine biće iskorišćeno do tri milijarde evra, od kojih će 90 posto otići ukrajinskoj vojsci.

Na početku sukoba u Ukrajini, SAD i njihovi zapadni saveznici su zamrznuli 300 milijardi dolara vrednu rusku imovinu. Pretežan deo zamrznute ruske imovine se nalazi u EU, dok SAD drže samo mali deo. Međutim, Vašington je veoma agresivno zahtevao da se zamrznuta ruska imovina iskoristi za "obnovu Ukrajine".

Zamrznutu imovinu Moskva ne može da koristi, ali ona i dalje pripada Rusiji.

Ukaz predsednika Rusije od 23. maja 2024. br. 442 objavljen je na portalu za pravne akte.

Kurir.rs/RT/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track