ŠEF NATO-a OTKRIO ZAŠTO UKRAJINA NE MOŽE DA SE BRANI:" Vezane su im ruke, imaju pravo da NAPADNU", HITNO SE OGLASIO KREMLJ
Foto: AP

BRZA REAKCIJA

ŠEF NATO-a OTKRIO ZAŠTO UKRAJINA NE MOŽE DA SE BRANI:" Vezane su im ruke, imaju pravo da NAPADNU", HITNO SE OGLASIO KREMLJ

Planeta -

Ukrajina ima vezane ruke zbog restrikcija na korišćenje zapadnog oružja na ruskoj teritoriji, rekao je u ponedeljak u Sofiji glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg čije je reči Kremlj odmah kritikovao i utvrdio da je NATO u jednakom sukobu s Moskvom.

"Ovo vezuje ruke Ukrajincima i jako im otežava odbranu", rekao je Stoltenberg na sastanku NATO-a u glavnom gradu Bugarske.

Nekoliko zemalja ograničilo je upotrebu oružja koje isporučuju Ukrajini samo na njenu teritoriju, uključujući Krim i Donbas, zabranjujući napade na rusko tlo.

“Mislim da je vreme da se preispitaju neka od ovih ograničenja”, naglasio je Stoltenberg novinarima na marginama sastanka Parlamentarne skupštine saveza.

Kijev "ima pravo da se brani" i stoga ima "pravo da napadne legitimne vojne ciljeve van Ukrajine", dodao je.

Glavni sekretar NATO-a već se u prošlosti zalagao za ukidanje zapadnih ograničenja.

Jens Stoltenberg
foto: Zorana Jevtić

Ali ta odluka je na saveznicima, naglasio je. Neke od njih su nametnule restrikcije a neke nisu, kazao je Stoltenberg, ne ulazeći u pojedinosti.

Sjedinjene Američke Države, glavni dobavljač vojne pomoći Ukrajini, i druge eropske zemlje poput Nemačke bile su vrlo nesklone davanju oružja bez ikakvih ograničenja.

Kremlj je u ponedeljak kritikovao glavnog sekretara NATO-a jer je sugerisao da bi članice saveza trebalo da dopuste Ukrajini da zapadnim oružjem udari duboko u Rusiju i rekao da je jasno da je NATO u jednakom sukobu s Rusijom.

"NATO povećava stepen eskalacije" i "koketira s vojnom retorikom", rekao je potparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje da li se približava NATO jednakom sukobu s Rusijom, Peskov je kazao: "Oni se ne približavaju, oni su u tome."

Ruski predsednik Vladimir Putin više je puta upozorio zapad da rizikuje globalni rat zbog Ukrajine i da bi jednaki sukob između Rusije i NATO-a značio da je planeta na korak od Trećeg svetskog rata.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track