Ankara neće objaviti rat Siriji

Napeto na granici

Ankara neće objaviti rat Siriji

Planeta -
Artiljerijske napade Turske na sirijske mete i predloženi zakon o odobravanju vojne akcije treba shvatiti kao "upozorenje Siriji"
1 / 4

ANKARA - Pomoćnik premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana izjavio je danas da Ankara ne namerava da objavi rat Siriji.

Turski zvaničnik izjavio je da artiljerijske napade Turske na sirijske mete i predloženi zakon o odobravanju vojne akcije treba shvatiti kao "upozorenje Siriji".

Turska artiljerija je sinoć gađala mete u Siriji, pošto su sirijske rakete prethodno pogodile turski granični grad Akčakale, pri čemu je poginulo pet civila.

Truska državna televizija TRT javila je da je vojna jedinica stacionirana u Akčakalama nastavila napade na sirijske mete tokom noći, a granatiranje je nastavljeno i jutros.

Turski parlament u četvrtak razmatra zakon kojim bi vojsci bile odobrene prekogranične operacije u Siriji.

Zeleno svetlo za vojne operacije u Siriji

Turski parlament odobrio je danas vojne operacije u Siriji, javljaju turske televizije. Predlog zakona koji odobrava vojne operacije u Siriji, usvojen je sa 320 glasova za i 129 glasova protiv na posebnoj sednici parlamenta koja je bila zatvorena za javnost.

Turska državna televizija TRT javila je da je vojna jedinica stacionirana u Akčakalama nastavila napade na sirijske mete tokom noći, a granatiranje je nastavljeno i jutros.

Sirija se izvinila Turskoj zbog smrtonosnog granatiranjaSirija je danas priznala odgovornost za jučerašnje granatiranje sa svoga tla u kojem je na teritoriji Turske poginulo petoro civila, i izvinila se zbog toga, saopšteno je danas u Ankari."Sirija je priznala šta je uradila i izvinila se", saopštio je novinarima zamenik turskog premijera Bešir Atalaj.NATO je održao hitan sastanak na kome je pružio podršku Ankari i upozorio Siriju da poštuje međunarodno pravo.Turska, nekada jedan od najbližih saveznika Sirije, prekinula je diplomatske odnose kada je režim predsednika Bašara al Asada započeo sa nasilnim suzbijanjem protesta prošle godine.

http://www.youtube.com/watch?v=kmlyMWGHNzU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track