Srbi najpopularniji u Evropi!

Istraživanje Fejsbuka

Srbi najpopularniji u Evropi!

Planeta -
Građani naše zemlje su među prvih pet omiljenih prijatelja na društvenoj mreži u čak 13 evropskih država

BEOGRAD - Mnogo smo jaki.Građani Srbije su među najpopularnijim prijateljima u Evropi, bar kad je reč o prijateljstvu preko Fejsbuka. Prema analizi te društvene mreže, Srbija se nalazi u prvih pet najpopularnijih zemalja u čak 14 evropskih država, među kojima su, osim komšija, čak i zemlje Skandinavije, ali i Kneževina Monako.Naime, Fejsbuk je, nakon što je ovog meseca dobio milijarditog korisnika svoje mreže, napravio analizu onlajn prijateljstva provučenu kroz prizmu međudržavnih odnosa. Interaktivna karta na sajtu facebookstories. com za svaku zemlju sveta prikazuje iz kojih pet država stanovnici te zemlje imaju najviše Fejsbuk prijatelja. Tako se, prema istraživanju društvene mreže, Srbi nalaze među prvih pet najpopularnijih prijatelja u čak 13 zemalja - Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Mađarskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Sloveniji, Kneževini Monako i Albaniji.Kad se karta pogleda u suprotnom smeru, Srbi imaju najviše prijatelja prvenstveno u BiH, zatim u Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Albaniji.Iako nisu popularne koliko Srbija, sličnu situaciju s prijateljima imaju i zemlje bivše Jugoslavije. Hrvatska ima najviše prijatelja u BiH, zatim u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Austriji. Bosancima je na prvom mestu Srbija, pa slede Hrvatska, Austrija, Crna Gora i Slovenija, a Slovenci se najviše „druže“ s ljudima iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Austrije. Malo drugačija od ostalih država bivše Jugoslavije je Crna Gora, koja u prvih pet ima Maltu.Van našeg regiona, i ostala prijateljstva preko Fejsbuka po svetu imaju velike veze sa jezikom i ekonomijom. Na primer, gotovo sve južnoameričke zemlje španskog govornog područja vezane su sa svojom bivšom kolonijalnom maticom, baš kao što je Brazil s Portugalom. Rusi se najviše druže sa Ukrajincima, a Amerikanci sa Meksikancima.

Srbi među omiljenim prijateljima u:1. Nemačkoj2. Austriji3. Švajcarskoj4. Mađarskoj5. Švedskoj6. Kneževini Monako7. Češkoj8. Bugarskoj9. Hrvatskoj10. BiH11. Crnoj Gori12. Sloveniji13. AlbanijiNajpopularniji prijatelji u Srbiji su iz:1. Bosne i Hercegovine2. Crne Gore3. Makedonije4. Hrvatske5. Albanije

Čak 3,5 miliona profilaJedan od razloga velike popularnosti Srba na Fejsbuku jeste činjenica da je Srbija na 46. mestu na svetu po broju korisnika. Najpopularniju društvenu mrežu u našoj zemlji trenutno koristi oko 3,5 miliona ljudi, što je 85,45 odsto ukupnog broja korisnika interneta. Oko milion Srba koji koriste Fejs ima između 18 i 24 godine, a 55 odsto čine muškarci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track