Farmakomafija: I pacijentima u BiH prepisivali nepotrebne lekove

Mutna rabota

Farmakomafija: I pacijentima u BiH prepisivali nepotrebne lekove

Planeta -
Mirsad Šabaredžović, predsednik Komisije Farmaceutske komore FBiH za edukaciju, otvoreno priča da je otkrio i način na koji farmaceuti potkupljuju medicinare

SARAJEVO - Pošto je u susednoj Hrvatskoj u okviru akcije "Hipokrat" više stotina lekara osumnjičeno da je primalo mito od farmaceutske kompanije "Farmal", u BiH je obelodanjeno da je tamošnjoj Agenciji za prevenciju korupcije i kordinaciju borbe protiv korupcije stigla jedna prijava s indicijama koruptivnog ponašanja.Direktor Agencije Sead Lisak je sarajevskom "Dnevnom avazu" rekao da je reč o anonimnoj prijavi i da se u njoj navodi da se "pacijentima već duže vreme prepisuju lekovi koji im apsolutno nisu potrebni i koji su relativno skupi, a sve u dogovoru s farmaceutskim kućama."Nakon što smo razmotrili i analizirali navode koji ukazuju na koruptivno ponašanje farmaceutske kompanije i lekara iz Doma zdravlja u Sapni, prijavu smo prosledili MUP-u TK i Ministarstvu zdravstva ovog kantona na postupanje, s obzirom na to da Agencija nema istražno-represivne nadležnosti", rekao je Lisak.

On, međutim, nije želeo da govori o imenima i detaljima u vezi sa ovim slučajem sve dok, kako je rekao, ne dobije povratne informacije nadležnih institucija.

Mirsad Šabaredžović, predsednik Komisije Farmaceutske komore FBiH za edukaciju, otvoreno priča da veza između farmaceuta i medicinara u BiH nije "najčistija" i da je otkrio i način na koji farmaceuti potkupljuju medicinare.

"Ja sam ubeđen da toga ima. Svuda u svetu to se dešava i ako bismo rekli da toga nema u našoj zemlji, onda bi to bila neistina. Postoje razna putovanja, kongresi...na vrlo atraktivnim destinacijama koje, uz dnevnice, farmaceutska industrija plaća lekarima i farmaceutima, kao i njihovim supružnicima", rekao je Šabaredžović.

Reč je, tvrdi on, o destinacija od Brazila do Japana, a takvi događaji traju i po deset dana.Na putovanja, dodaje, idu samo privilegovani - rukovodioci klinika, ambulanti, odelenja, popisivači za skupe lekove, dakle oni koji mogu bitno da utičuna potrošnju lekova određene fabrike.

Šabaredžović kaže i da su takvi skupovi po nazivu "stručni", ali da se uglavnom radi o turističkim putovanjima, gde se dogovaraju koruptivne radnje.

"Ako neko vama i vašoj supruzi plati putovanje u Peking, koje košta desetak hiljada maraka, zar to nije to? Zar će neko na vas potrošiti hiljade maraka ili evra, a da nema protivuslugu? To je postalo praksa, pogotovo jer ima veoma mnogo generičkih lekova. Malo je tržište i ako imate desetak preparata generika, onda je neminovno da konkurencija nije baš lojalna", naveo je Šabaredžović.

Kada je u pitanju direktno davanje mita, kaže da je to teško dokazivo, skoro nemoguće, osim ako neko iz tog lanca lično ne progovori.Inače sporna hrvatska kompanija "Farmal", čiji zaposleni su podmićivali lekare u Hrvatskoj, ima predstavništvo i u BiH.Iz tužilaštva BiH kažu da nisu dobili bilo kakav zahtev za istragu, a u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) o tome ne žele da govore.

Portparol te institucije Željka Kujundžija je kratko rekla da Državno pravobranilaštvo Hrvatske (DORH) nije kontaktiralo SIPA-u u vezi s tim predmetom.

Lisak kaže da akcija u Hrvatskoj ohrabruje. On se nada da će i BiH po uzoru na Hrvatsku konačno krenuti agresivnije i odlučnije u obračun s korupcijom te da će se u tu borbu uključiti svi nivoi društva u našoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track