STARAČKO LUDILO: Japanski penzioneri džepare i kradu
Foto: Rojters

Eksplozija kriminala

STARAČKO LUDILO: Japanski penzioneri džepare i kradu

Planeta -
Kao ekstrem naveden je slučaj čoveka od 97 godina, koji se kretao uz pomoć hodalice, a uhapšen je pod sumnjom da je japanskim mačem pokušao da ubije ženu od 84 godine

TOKIO - Broj kriminalaca u poodmaklom dobu koje hvata japanska policija je "eksplodirao", objavilo je danas ministarstvo pravde, ističući da su penzioneri počinili 50 puta više napada nego pre dve decenije.Broj kriminalaca od 65 godina i starijih koje je policija uhapsila tokom 2011. povećan je za 475 u odnosu na prethodnu godinu na 48.637 što je šest puta više nego pre 20 godina, navelo je ministarstvo u beloj knjizi o kriminalu.Najveći broj krivičih dela bila su džeparenja ili krađe, ali su u porastu i teži zločini.

Značajno povećanje je zabeleženo u stopi teških dela koje su počinile starije osobe sa 50 puta više napada nego u 1992. i 8,7 puta više hapšenja zbog nanošenja telesnih povreda, navodi se u izveštaju koji je preneo AFP.

U jednom ekstremnom slučaju lokalni mediji su u aprilu pisali da je čovek od 97 godina, koji se kretao uz pomoć hodalice, uhapšen pod sumnjom da je japanskim mačem pokušao da ubije jednu ženu od 84 godine u centralnom Japanu.

Ipak ovaj trend porasta kriminala među starijima u suprotnosti je sa tendencijom u celom japanskom društvu gde je smanjen broj krivičnih dela za 5,8 procenata na 2,14 miliona u 2011. devetu godinu za redom.

Japansko stanovništvo ubrzano stari, ali, kaže bela knjiga, ne dovoljno brzo koliko i broj krivičnih dela raste. "Brzina povećanja broja starijih kriminalaca nadmašuje brzinu u povećanju te starosne grupe", upozorilo je ministarstvo.

Broj Japanaca starijih od 65 godina iznosio je 29,7 miliona 1. oktobra prošle godine, ili oko 23 procenta ukupne populacije od oko 128 miliona, što je rekord do sada i jedan od najviših procenata starijih osoba u svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track