Hilari za predsednika 2016?
Foto: Reuters

Kandidatkinja

Hilari za predsednika 2016?

Planeta -
Zaista ne verujem da ću to uraditi. Došla sam do najvišeg nivoa u Americi... Mislim da je jednostavno došlo vreme da odem, možda da čitam, pišem i predajem, kaže Klintonova

VAŠINGTON - Američka državna sekretarka Hilari Klinton za sada ne daje nagoveštaje da će se kandidovati za predsednicu SAD, ali je većina u Vašingtonu uverena da će upravo ona biti prva žena na toj funkciji.

U 66. godini, Hilari Klinton januara napušta Stejt department, nakon što je dve decenije sa mužem, bivšim predsednikom Bilom Klintonom, dominirala američkom politikom i međunarodnom scenom.

"Iscrpljena", po sopstvenom priznanju, ritmom koji joj poslednje četiri godine nameće visok položaj u najvećoj svetskoj sili, ona poslednje dve sedmice ponavlja kako želi da "prekine bavljenje politikom" i da se posveti privatnom životu.

U izjavi televiziji Ej-Bi-Si (ABC) o planovima za predsedničke izbore u novembru 2016, Hilari Klinton je ponovo demantovala da će se kandidovati, iako po mnogima neubedljivo. "Zaista ne verujem da ću to uraditi", kazala je ona tada. "Došla sam do najvišeg nivoa u Americi i sada na međunarodnoj sceni. Mislim da je jednostavno došlo vreme da odem, možda da čitam, pišem i predajem", kazala je s osmehom.

Ipak, mnogi ne veruju u takav kraj karijere uspešnog advokata koja je postala politički znalac kao prva dama, senatorka Njujorka, kandidatkinja na izborima za kandidata Demokrata za predsednika 2008. i šefica Stejt departmenta od 2009, što je mandat koji završava za 112 zemalja koje je posetila i 1,5 miliona pređenih kilometara. Od reizbora Baraka Obame, mediji svakodnevno spekulišu o "neizbežnoj" kandidaturi u SAD izuzetno popularne Hilari Klinton.

Njujork tajms ju je nazvao "državnom sekretarkom rok zvezdom" i "očigledno, Hilari Klinton bila bi odlična kandidatkinja za predsedničke izbore 2016", tvrdi ekspert za istraživanje javnog mnjenja Nejt Silver.

Silver je na blog postavio 20-godišnji istorijat građenja imidža Hilari Klinton i zaključio da je, sa 65 odsto pozitivnih mišljenja Amerikanaca, dostigla popularnost koju je imala 1998. i 1999, kada skandal sa Monikom Levinski nije doveo do odlaska njenog muža iz Bele kuće. Bivša prva dama stekla je i solidan ugled u inostranstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track