Mađarska priznala Republiku Makedoniju

Budimpešta

Mađarska priznala Republiku Makedoniju

Planeta -
Mađarska sada priznaje Makedoniju kao "Republiku Makedoniju" u bilateralnim odnosima, rekao portparol mađarskog MSP i dodao da će Vlada Mađarske uskoro detaljno obrazložiti svoju odluku.

BUDIMPEŠTA - Mađarska Vlada priznala je Makedoniju pod nazivom "Republika Makedonija", saopštio je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Gabor Kaleta. Budimpešta je do sada koristila naziv "Bivša jugoslovenska Republika Makedonija" (BJRM) što je privremeno rešenje pod kojim je Makedonija primljena u UN aprila 1993. godine.

Taj naziv u UN ostaje na snazi do nalaženja rešenja spora Atine i Skoplja oko prava na korišćenje naziva "Makedonija". "Mađarska sada priznaje Makedoniju kao "Republiku Makedoniju" u bilateralnim odnosima", rekao je Kaleta. Po njegovim rečima, Vlada Mađarske će uskoro detaljno obrazložiti svoju odluku.

Atina smatra da Skoplje korišćenjem naziva Makedonija - bez geografskog ili drugog preciziranja, izražava teritorijalne pretenzije na istoimenu pokrajinu Grčke. Grčka se sa svojim severnim susedom spori od 1991. godine i nastojala je da spreči međunarodno priznavanje Makedonije, a uspela je da zaustavi njeno približavanje NATO i EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track