Željka Cvijanović mandatar Vlade Republike Srpske

Dodik saopštio

Željka Cvijanović mandatar Vlade Republike Srpske

Planeta -
Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, kao viši prevodilac, a potom i asistent u misiji Evropske unije u BiH, kao savetnik predsednika Vlade za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama

BANJALUKA - Dosadašnja ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, mandatarka je za sastav nove Vlade RS, saopštio je predsednik RS Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Vladi Srpske.

Dodik je izjavio da je Željka Cvijanović dobila opštu podršku u okviru SNSD-a i koalicionih partnera da bude mandatarka za sastav nove Vlade RS-a.

Nakon što je potvrdio da mandat poverava Cvijanovićevoj, Dodik je rekao da veruju da će ona uspeti da novu Vladu uspešno približi narodnim problemima, te da će se nova izvršna vlast suočiti s ekonomskim izazovima, te pokazati svoju socijalnu osetljivost te nastaviti s projektima infrastrukture i podrške privrede.

Dodik od Cvijanovićeve očekuje da će nastaviti da jača politički subjektivitet RS, u skladu s Ustavom RS i važećim zakonima, te Dejtonskim mirovnim sporazumom, ustavom BiH, da će odgovori Vlade na izazove socijalne i ekonomske prirode biti veoma efikasni i da će pokazati sposobnost da se ti problemi rešavaju na najbolji mogući nacin.

Takođe, od manadatarke, a buduće premijerke, Dodik očekuje i da će se u vremenu koje dolazi uspešno nositi s problemima vezano za poziciju BiH te nastaviti s predanim radom na približavanju EU.

Dodik je dodao da RS promene u izvršnoj vlasti provodi tako da se ne izaziva ni politička ni institucionalna kriza.

Cvijanovićeva je izjavila da će raditi u najboljem interesu RS i da je u potpunosti svesna težine poverenog zadatka.

Ona je najavila da će u najkraćem roku predložiti sastav i program nove Vlade, ističući da se već znaju imena novih ministara, preneli su mediji u BiH.

"Svesna sam i svih složenih procesa kojima smo izloženi, svih teških ekonomskih prilika u kojima se nalazimo. Svesna sam da i vreme krize u kojem živimo zahteva i pojačan nivo inicijative i da određena strateška planiranja moraju da budu kombinirana s određenim merama koje će imati ciljane efekte", kazala je Cvijanović.

Ona je u obraćanju novinarima, nakon što joj je poveren mandat za sastav nove Vlade RS, kazala da je već izrađen program koji ima za cilj da se postignu „ciljani efekti, koji ce biti na dobrobit RS-a, poslovne zajednice i njenih građana".

Ona je naglasila i da je očuvanje ustavne pozicije RS jedan od prioriteta te unaprijeđenje i poboljšanje entitetskog imidža „ostaju trajno opređeljenje" vlade RS-a.

Cvijanović je izrazila optimizam da će Vlada RS u novom sazivu proizvesti rezultate koji se od nje očekuju, a zahvalila je i na saradnji dosadašnjem premijeru Aleksandru Džombiću.

Skupština RS prethodno je danas prihvatila ostavku vlade Aleksandra Džombića, a zatim je i Veće naroda potvrdilo tu odluku Parlamenta. Ukoliko bude izabrana, Cvijanovićeva će biti prva premijerka od nastanka RS.

U naredna dva dana zasedaće i Izvršni odbor SNSD-a o sastavu nove vlade RS.

Željka Cvijanović je rođena 1967. godine u Tesliću, gde je stekla osnovno i srednje obrazovanje. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, i na Filozofskom i Pravnom fakultetu u Banja Luci.

Postdiplomske studije u oblasti diplomatsko-konzularnog prava završila je na Pravnom fakultetu.

Radila je kao nastavnica i profesor engleskog jezika, kao viši prevodilac, a potom i asistent u Misiji Evropske unije u BiH, kao savetnik predsednika Vlade za evropske integracije i saradnju s međunarodnim organizacijama.

Ona je obavljala i poslove šefa Kabineta predsednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije.

U prethodnom skupštinskom mandatu bila je i članica iz reda stručnjaka Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske. Udata je i majka dvoje dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track