AMERIČKI ŠPIJUN PRIZNAO PRED SMRT: CIA je poslala Nelsona Mandelu u zatvor
Foto: AP

Najsramotnija izdaja

AMERIČKI ŠPIJUN PRIZNAO PRED SMRT: CIA je poslala Nelsona Mandelu u zatvor

Planeta -

Dejvid Rikard (88), bivši operativac CIA, priznao je u martu ove godine, samo dve nedelje pre nego što je umro, da su CIA i on sam odigrali ključnu ulogu 1962. prilikom hapšenja Nelsona Mandele, koji je u rasističkoj Južnoafričkoj Republici robijao 28 godina.

Šokantno priznanje Rikard je izneo tokom intervjua za potrebe filma reditelja Džona Irvina koji će biti prikazan na ovogodišnjem flmskom festivalu u Kanu i tako razjasnio misteriju o tome kako je južnoafrička policija tačno znala gde će Nelson Mandela, tada najtraženiji čovek u Južnoafričkoj republici, biti na dan hapšenja.

Pritom se uopšte nije pokajao - rekao je da je Nelson Mandela, borac protiv aparthejda, u ono doba bio "najopasniji komunista sveta izvan Sovjetskog Saveza". Rikard, tadašnji američki vicekonzul u Durbanu, ispričao je da je saznao kuda se Mandela kreće i da planira da ode u pokrajinu Natal.

Grafiti u znak poštovanja prema legendi borbe protiv aparthejda Nelsonu Mandeli krase zidove širom Južne Afrike (Foto: AP)
Grafiti u znak poštovanja prema legendi borbe protiv aparthejda Nelsonu Mandeli krase zidove širom Južne Afrike (Foto: AP)

"Natal je tada bio lonac koji vri. Pobuna Indijaca iz Natala otvorila bi put za uključenje Rusije u sukob, što bi nateralo SAD da se uključe. Bili smo na ivici rata i morali smo da zaustavimo tu eskalaciju, što je značilo da je Mandela morao da bude zaustavljen. I ja sam to zaustavio", rekao je Rikard.

Mandeli je napravljena sačekuša ispred Durbana i on je uhapšen kad je tu zastao prerušen kao šofer. Bivši američki špijun pravdao se tvrdeći da je SSSR bacio oko na Južnoafričku Republiku u vreme Hladnog rata.

"Mandela se nazivao demokratom, ali, naravno, to je bila laž, on je bio komunista", tvrdio je Rikard.

Roni Kasrils, Mandelin dugogodišnji politički saradnik i saborac u Afričkom nacionalnom kongresu, nazvao je ovo otkriće "sramotnim činom izdaje" koji je "usporil borbu protiv apartheida".

Nelson Mandela je uvek poricao da je komunista.

(Sajdej tajms)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track