KURC BESAN: Grčka bi mogla i da izađe iz evrozone!
Foto: Rojters

KRITIKA

KURC BESAN: Grčka bi mogla i da izađe iz evrozone!

Austrija -
Sebastijan Kurc, ministar inostranih poslova Austrije izjavio je da izjave upućene Nemačkoj nisu od pomoći i da je neophodno postaviti pitanje istupanja Grčke iz evrozone

BRISEL - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc kritikovao je danas ton kojima se nova grčka vlada obraća u debatama sa EU i ne isključuje više mogućnost istupanja Grčke iz evrozone, to jest takozvani "Grexit".

Kurc je, u izjavi novinarima u Briselu, kazao da su izjave grčke strane u pravcu Nemačke i kancelarke Angele Merkel "nisu od pomoći" i smatra da su nepotrebne. Potrebno je, istakao je šef austrijske diplomatije, da se Grčka ponovo vrati duhu EU. Pitanje istupanje Grčke iz evrozone neophodno je postaviti, zatražio je Kurc.

"U međuvremenu se ne može više isključiti niti jedan scenario, čak naprotiv. Bilo bi korisnije ako bi pored diskusija ministara finansija došlo do opšteg razmatranja stvari", objasnio je on.

Šef austrijske diplomatije je izrazio nadu da će diskusija o celovitom stanju u vezi Grčke biti održano u petak, na Samitu šefova država i vlada EU.

"Pored pitanja evra, i ton koji u međuvremenu Grčka unosi u EU po meni je veliki problem", podvukao je Kurci i podsetio da EU počiva na duhu konsenzusa i međusobnog ophođenja, uz obostrano poštovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track