PROGLEDALA POSLE 20 GODINA: Bečki lekari vratili vid slepoj ženi!
Foto: Printskrin Osterreich

Komplikovana operacija oka

PROGLEDALA POSLE 20 GODINA: Bečki lekari vratili vid slepoj ženi!

Austrija -
Monšajnova sada nosi naočare sa video-sistemom koji snimljeno okruženje prenosi u oko elektronskim impulsima, preko mikročipa

BEČ - U Beču je krajem juna prvi put urađena komplikovana operacija oka, kakvih je do sada u svetu bilo samo oko 130, a kojom je vraćen vid jednoj slepoj ženi.

Pacijentkinja je bila 55-godišnja Hildegard Monšajn (Hildegard Monschein), a novi izumi i operativne tehnike omogućili su da se ovoj Bečlijki delom povrati vid.

U veoma komplikovanom hirurškom zahvatu koji je trajao puna četiri časa, Monšajnovoj je na mrežnjaču implantiran mikročip "Argus II". Monšajnova sada nosi naočare sa video-sistemom koji snimljeno okruženje prenosi u oko elektronskim impulsima, preko mikročipa.

Još uvek postojeće, zdrave ćelije u mrežnjači oka mogu prepoznati ove impulse i pretovoriti ih barem u konture onoga šta se nalazi ispred Monšajnove. Operaciju je izvela dr Suzane Binder (Susanne Binder) u bečkoj bolnici Rudolfove zadužbine (Rudolfstiftung).

Monšajnova kaže da će joj vid verovatno vremenom, posle svakodnevnih treninga, biti još i bolji nego sada, prvih dana posle operacije. Sada oko sebe vidi "crno-beli svet".

"Punih dvadeset godina sam bila slepa. Vid se ne može povratiti pritiskom dugmeta", svesna je Monšajnova. Ona je decenijama bolovala od bolesti retinitis pigmentosa, naslednog obolenja koje uzrokuje postepeni gubitak vida. Oboleli prvo imaju smanjeni noćni vid, zatim gube periferni vid, te na kraju potpuno oslepe.

Dr Binder kaže da je ovaj uspeh veliki korak ka "veštačkom vidu". Lekarka objašnjava da joj je ova operacija uspela jer je, uprkos gubitku spoljašnjeg sloja mrežnjače oka, pacijentkinja imala još uvek zdrave ćelije u unutrašnjem sloju mrežnjače.

"Elektrode mikročipa stimulišu ove ćelije", kaže Binderova.

Međutim, trenutno tek nekoliko procenata pacijenata sa dijagnozom retinitis pigmentosa mogu biti uzeti u obzir za ovu operaciju, oni koji imaju još barem 30 osto očuvan donji sloj mrežnjače. Neki od pacijenata iz drugih zemalja, kojima je pre Monšajnove ugrađen ovakav sistem, kažu da su se preporodili.

Jedan od njih kaže da može da vidi ne samo ljude oko sebe i da li se kreću ili stoje, nego i da razlikuje trotoar od travnjaka, pa čak i to da li neko još uvek nosi bradu ili se obrijao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track