NI ĐUBRE IM NE DAJU: Šalju ih u zatvor jer su jeli hranu iz kontejnera!
Foto: Foro Printscreen TT.com

KAKVI SU TO ZAKONI

NI ĐUBRE IM NE DAJU: Šalju ih u zatvor jer su jeli hranu iz kontejnera!

Austrija -
Uzimanje hrane iz kontejnera u koji je bačena tretira se u Autrija kao krađa

INZBRUK - Protiv trojice studenata iz Inzbruka, koji su u tirolskim mestima Rumu i Halu uzimali hranu bačenu u kontejner za đubre policija je podnela krivične prijave.

Jedan prolaznik primetio je da mladići uzimaju hranu iz kontejnera supermarketa i prijavio ih policiji, koja je postupšila po zakonu. Naime u Austriji ji je zabranjeno preturanje po kontejnerima i uzimanje iz njih, pogotovo ako su u ograđenom, zaključanom prostoru. Kazne za ove krađe kreću se od šest meseci do pet godina zatvora.

"Kontejneri za smeće su vlaništvo preduzeća, kaže portparolka Pokrajinske policijske uprave Tirola i dodaje da su trojica inzbruških studenata, da bi došli do kontejnera sa hranom, preskočio ogradu preduzeća.

U Austriji, kao i u više drugih država postoji pokret "dampsterera" (engleski: dumpsterer), ekološki svesnih mladih ljudi, kritičara kapitalizma i besomučnog konzumerizma. Oni se prikradaju do kontejnera sa smećem iz supermarketa, te iz njih uzimaju neotvorena pakovanja hrane i pića, proizvoda kojima je istekao rok otisnut na pakovanju. U mnogim slučajevima ovi proizvodi, koji se više ne smeju prodavati (jer im je istekao rok) nisu pokvareni i upotrebljivi su i mogu da se jedu i piju. Dampstereri ovu hranu ne prodaju, već je konzumiraju sami ili sa prijateljima.

Najveći lanci supermarketa su svesni ovog problema. U lancu Špar kažu da bacaju samo oko jedan procenat robe. Ako nikako ne mogu da ih prodaju u roku do kojeg važe, onda ih, ako su idalje upotrebljici, daju socijalnim supermarketima, gde imaju pravo da kupuju ljudi niskih prihoda, oni koji dobijaju socijalnu pomoć. Hleb koji ostaje neprodat se, u jednom pilot projektu, šalje u jednu fabriku hrane za kućne životinje, da se tamo preradi. Zanimljivo, lanci supermarketa, barem oni u Tirolu, poručuju da nemaju ništa protiv dampsterera, pdo uslovom da se ovi pristojno ponašaju, izbveštava Tiroler Tagescajtung.

Austrijanci bace 157.000 tona hrane!

Eksperti Svetske organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO, sedište u Rimu) procenjuju da se godišnje baci ili propadne na neki drugi način čak oko jedne trećine ukupne količine sve proizvedene hrane. To je oko 1,3 milijarde tona godišnje. U maloprodaji u Austriji se godišnje otpiše, bilo zbog rastura ili siteka roka, 74.100 tona prehrambenih proizvoda, kaže se u jednoj studiji bečkog Univerziteta za nauke o životu (Universität für Bodenkultur). Još više se baci u privatnim kućama: austrijska domaćinstva bacaju ukupno 157.000 tona hrane godišnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track