(VIDEO) KAKO JE ŽIVETI KAO ŠPIJUN CIA: Bivši agent otvorio dušu i sve ispričao
Foto: Printscreen Twitter

Ispovest

(VIDEO) KAKO JE ŽIVETI KAO ŠPIJUN CIA: Bivši agent otvorio dušu i sve ispričao

Planeta -

Bivši član obaveštajne agencije odgovarao je na sajtu Reddit na pitanja korisnika u kvizu "Ask Me Anything" (Pitajte me bilo šta) u kom je odgovorio na nekoliko zanimljivih pitanja o tome šta znači biti agent CIA.

Poslednjih nekoliko godina rad obaveštajnih agencija sve više puni medijski prostor. Od Snoudenovog curenja podataka do poslednjih terorističkih pretnji i napada širom sveta. Ali, šta zaista znači biti agent CIA?

Raspravu na ovom sajtu, vodio je Dag Lauks, autor novoobjavljene knjige "Left to Boom" o agentu koji je uspeo da se infiltrira i priključi Talibanima i Al Kaidi .

On je korisnicima Reddita odgovorio na pitanja od toga kako se prijavio, sve do objašnjenja na koje je načine svoj posao skrivao od prijatelja i porodice.

"Bio sam agent Centralne obaveštajne agencije (CIA), sa višestrukim brojem boravaka u Avganistanu i zemljama Bliskog istoka. U Avganistanu sam bio za vreme udara 2010. godine, pod palicom predsednika Baraka Obame, kao pripadnik sektora za deaktivaciju improvizovanih eksplozivnih naprava. Učestvovao sam u uništavanju brojnih Al Kaidinih i talibanskih strateških delova", rekao je bivši pripadnik CIA-e.

"Bio sam i u Kandaharu u Avganistanu tokom operacije Neptunsko koplje koja je rezultirala ubistvom Osame Bin Ladena u njegovom skrovištu u Pakistanu, a moj poslednji zadatak bio je da se ubacim, u središte buktećeg sirijskog građanskog rata", rekao je on.

O pridruživanju CIA

"Regruter je prišao nekolicini studenata, među kojima sam bio i ja, na kampusu fakulteta koji sam pohađao u Indiani i održao nam govor. Zatim nam je rekao da se svi prijavimo. Ja sam to i učinio, tako je sve počelo."

Kako je to skrivao od porodice

"Pod porodicom podrazumevam majku i oca kojima nisam govorio čime se tačno bavim, kao ni svojim prijateljima. Svima sam isrpičao da sam prodajni predstavnik, kako je svima taj posao zvučao izuzetno dosadno, nisu postavljali previše dodatnih pitanja. Majci i ocu sam priznao čime sam se bavio tek prošle nedelje. Bio je to trenutak velikog olakšanja, skinuo sam veliki teret sa duše, koji sam nosio poslednjih deset godina", napisao je.

Kako je održao svoj posao u tajnosti

"Bilo je onih, naročito ljudi s kojima sam se češće družio koji su uvek bili sumnjičavi o mom poslu. Najčešće su to bile devojke s kojima sam bio u vezi. Uvek bi me optuživale da ih varam, da sam pripadnik mafije ili da se bavim prodajom droge. Stalno bi me optuživale, ali morao sam da ćutim. U svojoj knjizi sam opisao kako je jednom devojka u ladici s čarapama pronašla moju agencijsku značku i kako sam morao da joj objasnim to što je pronašla. Nikada nisam zažalio što je moj život prepun izmišljenih laži, jer skrivanje od drugih je bio samo moj posao. Da, to je posao koji sam skupo platio društvenim životom, koji je u nekim trenucima bio neizdrživ. Nije bilo lako", nastavlja svoju ispovest.

Život agenta

"Najteže je je ostati normalan u ovakvom poslu. U velikom delu svoje uključenosti u rad CIA nisam imao nikakvih psihičkih problema, ali bilo je nekoliko trenutaka u kojima sam se slomio. Jedno celo poglavlje svoje knjige posvetio sam upravo ovom problemu u kome sam objasnio svoje napore da se nosim sa stresom, drogama i alkoholom. Nisam najponosniji na te stvari, ali one su se dogodile i smatram da je važno pričati o njima. Teško je odreći se adrenalina koji ovaj posao stvara", priča bivši agent.

O CIA i filmovima

"Pozvaću se na poslednji film, "Zero Dark Thirty" koji je vrlo autentičan, a to je zato što im je Agencija pomagala u ostvarenju filma i njegove autentičnosti", završava svoju ispovest.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track