BIVŠI AMERIČKI SEKRETAR: Sporazum u Siriji ne može biti postignut bez Rusije
Foto: Ap Sep 2014

Henri Kisindžer o ratu na Bliskom istoku

BIVŠI AMERIČKI SEKRETAR: Sporazum u Siriji ne može biti postignut bez Rusije

Planeta -
U intervjuu nemačkom listu Handelsblat, bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je izrazio je svoje mišljenje o opasnoj mešavini novih bezbednosnih pretnji i tekućoj borbi protiv islamskih terorista.

Kisindžer smatra da će Islamska država dalje tražiti načine da prošire svoj uticaj na Bliskom istoku. Prema njegovim rečima, problem se ne može rešiti diplomatskim putem i zahteva težak pristup."Verujem da nećemo biti u mogućnosti da pronađemo diplomatsko rešenje za problem IS-a. Islamska država mora biti poražena", rekao je Kisindžer.

"Uvek sam verovao da je za suštinske pregovore potrebno imati neke zajedničke ciljeve i vrednosti koje ja ne vidim u slučaju IS", rekao je Kisindžer.On smatra da će ova teroristička organizacija širiti svoju ideologiju i da će pokušati da uspostavi islamski kalifat na Bliskom istoku, gde će nastaviti svoje varvarske postupke i pogubljenja.

Kisindžer smatra da će diplomatija biti posebno relevantna kada je u pitanju uključivanje zemalja i razvoj strukture koji će otežati IS da izvedu terorističke napade.Prema Kisindžer, Rusija i zapadne zemlje treba da igraju ključnu ulogu u ovom procesu i udruže svoje napore u borbi protiv terorizma.

"Zapad mora da prizna da sporazum ne može biti postignut bez Rusije", rekao je on i dodao da mirna deeskalacija ovih i drugih sukoba nije moguća bez učešća Rusije.

Po njegovom mišljenju, Rusija sada "pokušava da povrati svoj identitet u neobičnom okruženju" i to izgleda problematično zapadnom svetu koji nije u stanju da formuliše dugoročnu strategiju sopstvenog razvoja i zato posmatra ruske manevre sa sumnjom.

Prema Kisindžeru, nemiri na Bliskom istoku bi mogli biti završeni samo ako strane koje su uključene pronađu kompromis i sprovedu mirovni sporazum, slično u Vestfaliji.

"To je stavilo tačku na rat od 30 godina između različitih grupa sa različitim motivima i uvelo državni sistem, koji služi kao osnova međunarodnog poretka za nekoliko stotina godina. Čak i danas, to je osnovni princip ", rekao je političar.

Kisindžer je uveren da takav scenario moguć, ali, po njegovom mišljenju, to se neće desiti u direktnim pregovorima sa Islamskom državom.

(sputniknews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track