BIVŠI SEKRETAR OTKRIVA TAJNE DODELE NOBELA: Obama nije trebalo da dobije nagradu
Foto: AP

Prekršio obećanje o poverljivosti

BIVŠI SEKRETAR OTKRIVA TAJNE DODELE NOBELA: Obama nije trebalo da dobije nagradu

Planeta -
Američki predsednik je čak razmatrao da ne primi nagradu jer i sam bio iznenađen, otkriva se u knjizi koja je razbesnela Odbor

OSLO - Odbor koji dodeljuje Nobelovu nagradu za mir optužio je u ponedeljak bivšeg sekretara da je prekršio poverljivost zbog objavljivanja knjige u kojoj govori o pojedinostima iza kulisa o nedavnim nagradama među kojima i one dodeljene 2009. američkom predsedniku Baraku Obami .Knjiga Geira Lundestada " Sekretar mira " isto tako opisuje osobe koje su odlučivale o nagradama dok je on bio direktor Nobelovog instituta od 1990-2015. godine. On je prisustvovao sastancima odbora kojeg čini pet članova , ali nije imao pravo glasa.

"Lundestad je u nekoliko tačaka prekršio svoje obećanje o poverljivosti " , rekao je petočlani odbor u saopštenju o knjizi objavljenoj u petak. Rekao je kako rasprave na odboru moraju biti tajne 50 godina.

Odbor kaže kako je Lundestad bespravno u svoju knjigu uključio opise ljudi i procesa u odboru uprkos ugovoru o poverljivosti potpisanom 2014. U saopštenju nije zaprećeno nikakvim kaznama.

Lundestad je rekao na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o objavi svoje knjige kako je želeo više za javnost otvoriti ono što se uveliko smatra najuglednijom svetskom nagradom te kako smatra da je generalno poštovao propise o poverljivosti . U svojoj knjizi on kaže kako nagrada dodeljena Obami 2009, koja je u Sjedinjenim Državama kritikovana kao preuranjena jer je došla samo devet meseci nakon što je preuzeo dužnost, nije opravdala očekivanja odbora.

"Čak su i mnoge Obamine pristalice smatrale da je ova nagrada greška. Zbog toga, komitet nije postigao ono čemu se nadao. Obama je čak razmatrao da ne primi nagradu jer i sam bio iznenađen", otkriva bivši sekretar.

Isto tako je napisao kako je bivši član odbora Gunar Stalsert "bio sumnjičav prema papama kao mogućim dobitnicima nagrade, kao i mnogi drugi" u odboru. Nijedan papa do sada nije dobio nagradu, a papa Franja je među kandidatima za ovu godinu.

Lundestad je oštro kritikovao sadašnjeg člana odbora Torborna Jaglanda koji je i generalni sekretar Saveta Evrope koje promoviše demokratiju i ljudska prava.

Između ostalog, Lundestad je napisao kako bi za Jaglanda bilo teško odobriti nagradu koja bi bila kritična prema Rusiji, članici Saveta.

(BBC/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track