DA LI JE GAZA ZLOČIN: Međunarodni sud pravde šalje istražitelje u Izrael
Foto: AP

Istraga

DA LI JE GAZA ZLOČIN: Međunarodni sud pravde šalje istražitelje u Izrael

Planeta -
Međunarodni krivični sud poslaće delegaciju u Izrael sa ciljem da odredi da li postoji realan osnov za tvrdnje da su zločini pod jurisdikcijom tog suda suda

Međunarodni krivični sud (ICC) poslaće delegaciju u Izrael u okviru istrage o zločinima počinjenim tokom prošlogodišnjeg sukoba u Gazi.

“Delegacija kabineta tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda u Hagu u Izrael će stići 27. juna. Cilj preliminarne istrage tužilaštva je da odredi da li postoji realan osnov za tvrdnje da su zločini pod jurisdikcijom Međunarodnog krivičnog suda”, navodi izraelski dnevni časopis Haaretz službeni palestinski izvor.

Izraelski zvaničnici su uvereni da neće biti osnova za pokretanje pune istrage jer Palestina još uvek nije punopravna članica UN-a, ali čini se da ICC-u to neće predstavljati problem.

Rusija i Kina obećale su Palestincima da će staviti zabranu na predlog Sjedinjenih Američkih Država da se istraga odloži, piše Haaretz.

Ipak, pod istragom neće biti samo “zločini Izraela”, već i Hamasa, pošto je Palestina postala članica ICC-a.

U julu prošle godine Izrael je započeo antiterorističku ofanzivu u Pojasu Gaze.

Ofanziva je okončana sporazumom o prekidu vatre koji je potpisan u avgustu.

Pristup ICC-u

Palestina je u martu pristupila ICC-u nakon što je sud u Hagu odobrio zahtev Palestinaca za pristupanjem ovom međunarodnom tribunalu.

Pridruživanje Palestine okarakterisano je kao korak više u diplomatskoj i sudskoj konfrontaciji koju je 2014. godine počela palestinska uprava.

ICC progoni počinioce genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Ranije ove godine Palestinci su prihvatili jurisdikciju suda počevši od juna 2014. godine kako bi osigurali da prošlogodišnja izraelska operacija u Gazi bude uključena u ispitivanje.

(Israel News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track