EK SE DODVORAVA BRITANCIMA: Jedino čajnik Evropu spasava
Foto: Shutterstock

Hit

EK SE DODVORAVA BRITANCIMA: Jedino čajnik Evropu spasava

Planeta -
Evropska komisija odložila uvođenje zabrane velikih potrošača struje kako bi odobrovoljila Ostrvljane pred referendum o napuštanju EU

BRISEL - Evropska komisija (EK) odlučila je da do daljeg prolongira uvođenje zabrane korišćenja čajnika koji troše mnogo energije kako bi žitelje Velike Britanije ubedila da ne napuštaju Evropsku uniju (EU).Komisija je postavila zadatak da do 2030. godine smanji potrošnju električne energije do čak 30 odsto. Već neko vreme se planira da se zbog očuvanja okruženja uvedu mere zabrane korišćenja uređaja velike snage, koji su ujedno i veliki potrošači. Među njima su čajnici, tosteri, jaki usisivači, kosilice za travu...Međutim, te mere su gotovo nečujno stavljene u fioku zbog bojazni da će Velika Britanija napustiti EU, navodi Fajnenšel tajms.Neimenovani zvaničnik EU nezvanično je izjavio da je EK odložila mere jer je to vrlo osetljivo pitanje zbog „britanske opsednutosti čajnicima“. Stanovnici Ostrva su poznati kao veliki potrošači čaja, a prosečan Britanac dnevno popije više od tri šoljice. Godišnje se u Ujedinjenom Kraljevstvu popije oko 62 milijarde šoljica čaja.U Britaniji je sprovedeno istraživanje koje je pokazalo da do velikog skoka u potrošnji električne energije dolazi za vreme trajanja reklama na televiziji, u toku pojedinih prenosa utakmica jer tada veliki broj gledalaca ustaje i pristavlja čaj.I dok EK pokušava da se dodvori Britancima, u kontinentalnom delu Evrope sve su jači glasovi o istupanju iz EU. Istraživanje javnog mnjenja bečkog nedeljnika Profil pokazuje da se trenutno 52 odsto Austrijanaca izjašnjava za održavanje referenduma o istupanju Austrije iz EU, po uzoru na Veliku Britaniju.Od tog broja 30 odsto smatra da obavezno treba da se održi referendum, a 22 procenta misli da bi trebalo održati.

Pojačanje iz GrčkeVARUFAKIS SAVETUJE KORBINABivši grčki ministar finansija Janis Varufakis postaće savetnik lidera britanske opozicione Laburističke stranke Džeremija Korbina. Varufakis je napustio vladu Aleksisa Ciprasa u julu prošle godine pošto je odbio da prihvati dalje štednje. Korbin je potvrdio da je Varufakis nedavno razgovarao s premijerom iz senke Džonom Mekdauelom i da će savetovati laburiste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track