EVROPA U STRAHU: Grupe islamista su napustile Siriju i idu ka Francuskoj i Belgiji
Foto: Fonet

Upozorenje

EVROPA U STRAHU: Grupe islamista su napustile Siriju i idu ka Francuskoj i Belgiji

Planeta -

Francuski bezbednosni zvaničnik je izjavio da su policija i antiteroristički istražitelji upozoreni na mogućnost da su manje grupe ekstremista napustile Siriju i uputile se u Francusku i Belgiju sa namerom da tamo izvrše napade.

Neimenovani zvaničnik je potvrdio da je belgijska obaveštajna služba o tome obavestila francuske kolege, kao i da je upozorenje prosleđeno policiji širom zemlje, prenela je agencija AP.

Prethodno je iz Brisela stigla vest da je belgijska policija dobila upozorenje od vladine Antiterorističke obaveštajne agencije da grupa boraca Islamske države planira napade u Belgiji i Francuskoj i da su oni nedavno iz Sirije otputovali za Evropu.

Belgijski centar za vanredne situacije, koji je odgovoran za koordinaciju bezbednosnih mera, saopštio je da je upozorenje poslati svim policijskim snagama širom Belgije, ali da se zasad ne planira povećanje stepena bezbednosti u zemlji na maksimum, što bi ukazivalo na neposrednu opasnost od napada, preneo je Rojters.

Belgijski list DH je, citirajući navode iz upozorenja, objavio da je grupa džihadista "napustila Siriju pre oko nedelju i po, kako bi preko Turske i Grčke brodom stigli do Evrope bez pasoša", pri čemu se ne navodi tačan datum kad su oni krenuli put Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track