(FOTO I VIDEO) RAT U PARIZU: Policija upala u bazu terorista, troje ubijeno, sedmoro uhapšeno!
Foto: Profimedia

Borba sa teroristima

(FOTO I VIDEO) RAT U PARIZU: Policija upala u bazu terorista, troje ubijeno, sedmoro uhapšeno!

Planeta -
PARIZ - Tri osobe su poginule, petorica policajca su povređena, a uhapšeno je sedmoro ljudi tokom akcije francuske antiterorističke policije rano jutros u predgrađu Pariza, Sen-Deni. Žena bombaš-samoubica se raznela, a vođa terorista Abdelhamid Abaud opkoljen je u svom stanu.
1 / 11 Foto: Profimedia

Akcija je pokrenuta u okviru istrage o terorističkim napadima u Parizu 13. novembra u kojima je poginulo 129 osoba, saopštilo je tužilaštvo u Parizu.

13.10 Ovo su fotografije terorista iz Pariza. To su Abdelhamid Abaoud (vrh), Francuz Bilal Hadfi (na dnu levo) je jedan od bombaša samoubica koji se razneo ispred stadiona Francuska, zatim Semi Amimour (centar desno), bombaš samoubica ispred hale Bataklan, Francuz Salah Abdeslam (centar levo), i neidentifikovani muškarac (na dnu desno) za koga se sumnja da je povezan sa napadima.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

12.02 U akciji policije opkoljena i razvaljena vrata crkve u naselju Sen Deni. Navodno, sumnja se da je u objektu sakriven eksploziv.

11.20 Jedna osoba odvezena je sa lica mesta ambulantnim kolima hitne pomoći, ali njen identitet za sada nije poznat.

11.05 Jedan osumnjičeni izveden je iz zgrade, javio je dopisnik britanskog Kanala 4.

Foto: AP
Foto: AP

Muškarac je obučen u belu majicu, javio je BBC.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najverovatnije je reč o poslednjem osumnjičenom.

10.40 Stanari okolnih zgrada u neposrednoj blizini poprišta sukoba navodno naplaćuju po 200 evra novinarima i fotoreporterima da sa njihovih prozora i terasa fotografišu mesto sukoba policije i terorista.

10.24 - Vlasnik stana na broju 8 u Ru du Korbijon, koji je stan iznajmio teroristima, uhapšen je. On je priznao da je iznajmio stan dvema osobama iz Belgije. "Prijatelj me je zamolio da izdam stan za njegova dva prijatelja, na nekoliko dana. Apsolutno nisam imao pojma da su u pitanju teroristi", izjavio je vlasnik stana.

10.00 - Još nije poznata sudbina Abdelhamida Abauda, vođe terorista odgovornih za napad na Pariz.

Pojedini mediji javljaju da se on još uvek nalazi zabarikadiran u stanu u četvrti San Deni, kao i da je sa njim i Salah Abdesla za kojim je policija raspisala poternicu posle napada, kao i neimenovani deveti napadač. Situacija u pomenutoj četvrti trenutno je mirna.

09.24 - Kancelarija javnog tužioca u Parizu izdala je zvanično saopštenje povodom jutrošnje akcije u San Deniju.

Potvrđeno je da je žena koja se raznela eksplozivom bila u stanu zajedno sa drugim osumnjičenima. Tri osobe koje su se nalazile u stanu su uhapšene. Uhapšeni su i jedan muškarac i žena koji su bili van stana, a nalazili su se "u blizini".

Racija se dogodila u jednoj sporednoj ulici San Denija, Ru du Korbijon. Francuski mediji javljaju da su se teroristi krili u stanu veoma blizu osnovne škole.

Tokom akcije stradao je i sedmogodišnji policijski pas, po imenu Dizel, trenirani nemački ovčar.

09.10 Prema nezvaničnim informacijama, pet osoba je uhapšeno.

09.06 Situacija u četvrti San Deni trenutno je mirna. Već izvesno vreme ne čuju se pucnji ni eksplozije, ali je oblast i dalje zatvorena za saobraćaj i pod snažnom policijskom kontrolom.

09.03 Francuska je odlučila da proširi vanredno stanje na svoje prekomorske teritorije, saopštio je ministar za prekomorske teritorija Žan Pol Lanževen.

"U svetlu nedavnih mera koje je najavio predsednik kao odgovor na terorističke pretnje, vlada je odlučila da proširi vanredno stanje na Gvajanu, Gvadalupe, Martinik i Majote", rekao je Lanževen i dodao da se mera odnosi i na Sen Bartelemi i Sen Marten, dve francuske teritorije na Karibima, kao i ostrvo Reunion u Indijskom okeanu.

08.59 Francuska ministarka pravde Kristijan Tobira potvrdila je da je operacija u San Deniju privedena kraju, a da će njeni rezultati biti saopšteni u toku dana.

08.52 Britanski Gardijan javlja da se antiteroristička operacija u predgrađu Pariza San Deni smiruje, ali njeni konačni rezultati još uvek nisu poznati.

08.46 Portparol policije Žan Alfons Rišar potvrdio je da je opkoljeni stan korišćen kao baza terorista u San Deniju.

08.40 Metro na liniji 13, koji saobraća do pariske četvrti San Deni - poprišta sukoba policije i terorista, obustavljen je do daljnjeg.

08.35 Britanski Gardijan prenosi da je među poginulima i jedan slučajni prolaznik.

08.31 Dva aviona Er Fransa prunudno su sletela zbog anonimnih dojava o bombi, ali ništa sumnjivo nije pronađeno ni u letelicama ni kod putnika.

08.30 Policija je upala u opkoljenu zgradu u kojoj se kriju teroristi. Čuje se rafalna paljba.

08.26 Tri osobe su za sada uhapšene u policijskoj akciji u četvrti San Deni, ali njihov identitet još uvek nije poznat.

Potvrđeno je i da je snajperom usmrćeno troje terorista, dok je jedna žena poginula raznevši se bombom, kako bi zaštitila vođu Abdelhamida Abauda.

08.15 115.000 pripadnika policije i vojske mobilisano je širom Francuske kako bi osiguralo bezbednost. U akciju su uključeni i vojni helikopteri koji nadleću mesto incidenata.

08.13 Dvojica ili trojica terorista, među kojima se pretpostavlja da je i "mozak operacije" u Parizu Abdelhamid Abaud, nalaze se opkoljeni u stanu u predgrađu San Deni, odakle pucaju na policiju.

Prema najnovijim informacijama povređena su četvorica policajaca. Građanima se savetuje da ne izlaze iz kuća, dok je jedan broj njih koji žive u neposrednoj blizini sukoba policije i terorista evakuisan.

08.09 Vođa terorista Abdelhamid Abaud opkoljen je u svom stanu.

08.05 Žena bombaš-samoubica upravo se raznela tokom policijske antiterorističke akcije u četvrti San Deni.

07.42 Najmanje sedam eksplozija čulo se u pariskoj četvrti San Deni, gde je u toku policijska akcija povezana sa terorističkim napadima u petak.

Policija je potpuno opkolila centralni deo ove pariske četvrti, gde se trenutno nalazi tri kamiona sa više od 100 specijalaca.

Na mesto racije pristiže i vojska.

07.30 Raša tudej javlja da je u akciji ubijeno dvoje ljudi, dvoje uhapšeno, dok je povređeno tri policajca.

Izvori bliski istrazi javili su Frans presu da se u Sen Deniju čuje pucnjava i da je nekoliko policijaca povređeno u akciji.

Policijski izvori su naveli da se nekoliko muškaraca sakrilo u jednom stanu, koji je opkoljen policijskim snagama.

Isti izvori su dodali da je meta policijske operacije jedan od organizatora napada u Parizu, Abdelhamid Abaud.

Drugi detalji akcije nisu saopšteni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja