GRADONAČELNIK ANKARE: Ubistvo ambasadora usmereno na naruššavanje odnosa Turske i Rusije
Foto: Fonet/AP

Melih Gokček

GRADONAČELNIK ANKARE: Ubistvo ambasadora usmereno na naruššavanje odnosa Turske i Rusije

Planeta -

Gradonačelnik Ankare Melih Gokček izjavio je da smrtonosni napad koji je danas izveden na ambasadora Rusije u Turskoj predstavlja pokušaj narušavanja odnosa izmedju Rusije i Turske.

Gokček je to rekao novinarima ispred bolnice u koju je prebačen ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov, nakon što je pogodjen mecima iz pištolja na otvaranju izložbe fotografija "Rusija očima Turaka" u galeriji u Ankari, javlja Rojters.

Karlov je umro od posledica ranjavanja, potvrdilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Turske vlasti su, posle napada koji je u poznatoj galeriji izveo nepoznati napadač u odelu i kravati, pojačale bezbednost u okolini ruske ambasade u turskoj prestonici, javlja Rojters.

Napad se dogodio u poznatoj galeriji "Čagdas Sanatlar Merkezi" u četvrti Čankaja, gde se nalazi većina stranih ambasada, uključujući rusku.

Sputnjik ukazuje da je do napada došlo samo dan pre najavljenog putovanja šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua u Moskvu, gde bi sa ruskim i iranskim kolegom trebalo da razgovara o Siriji.

Napad je izveden posle višednevnih protesta u Tuskoj zbog uloge Rusije u Siriji, pri čemu demonstranti optužuju Moskvu za kršenje ljudskih prava u Alepu, iako Moskva i Ankara sada blisko saradjuju u evakuaciji gradjana iz tog sirijskog grada, navodi AFP.

Rojters ocenjuje da napad na ruskog ambasadora u Ankari predstavlja jedan od najozbiljnijih oblika "prelivanja" sirijskog sukoba u Tursku, podsećajući da su odnosi izmedju Moskve i Ankare odavno zategnuti zbog sirijskog sukoba, u kojem podržavaju suprotstavljene strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track