HRVATSKA POSTROJENJA U PLAMENU! Milioni Sirijaca ostali bez grejanja zbog novog terorističkog napada
Foto: Youtube Printscreen

Udarac na Asada

HRVATSKA POSTROJENJA U PLAMENU! Milioni Sirijaca ostali bez grejanja zbog novog terorističkog napada

Planeta -

Teroristi Islamske države navodno su digli u vazduh plinsko postrojenje Hajan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa. Organizacija se operacijom pohvalila putem "Amaq Newsa", njihovog propagandnog kanala.

Prema navodima na društvenim mrežama, detonacija je usledila pošto su pripadnici ID na pomenutom području postavili ogromnu količinu eksploziva. Snimkom eksplozije su se sami pohvalili na društvenim mrežama putem svoje agencije "Amaq" a istim medijskim kanalom ID je poručila da je postrojenje, koje je dnevno proizvodilo čak tri miliona kubnih metara gasa, digli u vazduh kako bi se osvetili sirijskom predsedniku Asadu.

ID u poruci poslatoj preko agencije "Amaq" tvrdi da su napravili nemerljivu štetu Asadovom režimu. Arapski mediji navode da će uništenjem postrojenja Hajan milioni Sirijaca ostati bez grejanja i to usred zime. Da stvar bude još gora, civili u glavnom gradu Damasku su već nekoliko dana bez vode jer su džihadisti otrovali izvor u Vadi Baradiju.

Kao što se može videti na službenim stranicama INA-e, u bloku Hajan vršila su se istraživanja (završena 2007. godine) koja su dovela do otkrića šest izvora gasa i nafte (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur).

INA prestala s eksploatacijom nafte i gasa 2012.

Kako bi eksploatacija nafte na tom području bila što efikasnija, uspostavljena je "joint-venture" kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), koju su suosnovali INA i GPC (General Petroleum Company). Zbog rata i složene političke situacije (poput sankcija Evropske unije), INA-ine aktivnosti na polju Hajan trajale su samo 57 dana, i to 2012. godine.

INA o povratku postrojenja u Siriji

INA je krajem prošlog meseca najavila mogućnost povratka sirijskih polja. Iz kompanije su tada upozorili da je sigurnosna i politička situacija u Siriji toliko složena da postoji opravdana sumnja da će sledećih nekoliko godina biti razrešena.

"Pridržavajući se Odluke Vlade RH o sprovođenju međunarodnih mera ograničavanja u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, INA je u februaru 2012. proglasila "nemogućnost rada" i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u zemlji do daljnjeg, odnosno do okončanja pomenutih okolnosti. Također, zbog neizvjesne političke situacije u Siriji INA je u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrednost svoje imovine u Siriji. Do sada ukupna otpisana vrednost iznosi nepunih 500.000 evra. Usled ratnih zbivanja pojedina Inina postrojenja pretrpela su značajna oštećenja, te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protivladinih snaga do ID.

Glavni preduslov za nastavak INA-inih prekinutih aktivnosti vezanih za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u Siriji jeste potpuni kraj ratnih operacija u Siriji, odnosno uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi. Tek kada pomenuti uslovi budu ispunjeni, INA-ini stručnjaci će biti u mogućnost, da na terenu izvide stanje svoje opreme i samih naftnih polja.

ID se povlači, detonira postrojenja oko Palmire

Teroristi su početkom decembra ponovo osvojili područje oko Palmire, ali proteklih se povlače zbog ofanzive sirijske vojske - o čemu svedoči i panično detoniranje postrojenja na tom području. Na snimku koji se širi internetom vidi se i kako teroristi postavljaju eksploziv nekoliko trenutaka pre eksplozije.

(index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track