IZRAELSKI PREMIJER DAO DIREKTIVU: Netanjahu zabranio ministrima da kontaktiraju sa Trampovim timom!
Foto: Fonet

kontrola

IZRAELSKI PREMIJER DAO DIREKTIVU: Netanjahu zabranio ministrima da kontaktiraju sa Trampovim timom!

Planeta -

JERUSALIM - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zabranio je svim ministrima i zamenicima ministara da direktno kontaktiraju s članovima tima novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, javljaju danas izraelski mediji.

Pisanu direktivu podelio je sekretar vlade Zahi Braverman, nakon razgovora ministara obrazovanja Naftali Beneta i poljoprivrede Uri Ariela sa više Trampovih savetnika.

"Želeo bih da vas informišem ovom premijerskom direktivom da se od ministara i zamenika ministara zahteva da ne kontaktiraju administraciju SAD, osim preko kabineta premijera ili izraelske ambasade u Vašingtonu", navodi se u danas podeljenoj direktivi i izražava zahvalnost za momentalno povinovanje.

Ovu vest je najpre objavio izraelski portal Walll njuz (Walla News), a jedan neimenovani visoki zvaničnik u Jerusalimu rekao je za izraelski list Harec da je direktiva distribuirana posle "pokušaja nekih neovlašćenih osoba da se sastanu sa visokom članovima u novoj administraciji". Taj zvaničnik je odbio da imenuje te osobe.

Uprkos tome, list Harec navodi da je jedan od ministara na koje se mislilo lider desničarske partije Jevrejski dom, Benet koji je bio u Njujorku u poslednjih nekoliko dana. On je bio na skupu Cionističke organizacije Amerika kome je trebalo da prisustvuje i Trampov strateg Stiven Benon.

Levičarski Harec navodi da je to jedna od najkontroverznijih ličnosti u Trampovom užem krugu i da na kraju nije došao na skup, ali da se Benet sastao sa drugim mogućim članovima Trampove administracije. On je pri tom diskutovao o odnosima Izraela i američke jevrejske zajednice, kao i o političkim pitanjima kao što je izraelsko-palestinski sukob. Ministar poljoprivrede Uri Ariel iz Benetove partije je poslao u petak pismo Benonu, čije su postavljenje kritikovali u SAD zbog tvrdnji da je rasista i antisemita.

Pismo je objavljeno tokom vikenda na Brejtbart vebsajtu, gde je Benon bio glavni urednik. Ariel je napisao da se nije slagao s Benonom po svakom pitanju, ali mu je zahvalan na protivljenju nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom i bojkotu Izraela. Prošle nedelje se izraelski ambasador u SAD Ron Dermer sastao sa Trampom i njegovim visokim savetnicima u Njujorku.

On je navodno bio prvi strani ambasador s kojim se Tramp sastao nakon pobede na predsedničkim izborima. Dermer je posle rekao da su Tramp i njegovi savetnici veliki prijatelji Izraela i da jedva čeka da radi s njima, uključujući Benona. On je posebno pomenuo Benona, uprkos čijenici da se duga lista jevrejskih organizacija oštro protivila Benonovom postavljenju. Netanjahu je inače odmah nakon Trampove pobede naredio svojim ministrima da o tome ne govore i da čekaju da započne mandat nove administracije.

"Moramo formulisati politiku zajedno sa novom administracijom preko uobičajenih kanala, a ne preko izjava u medijima", rekao je Netanjahu nakon što je nekolicina izraelskih ministara ocenila da je to prilika da se rešenje dve države o sukobu sa Palestincima skine s dnevnog reda.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je da su najbliži savetnici Trampa poslali poruke nakon pobede na predsedničkim izborima, tražeći od Vlade Izraela da se uzdrži od izjava. Medjutim, on je sam davao izjave o tome šta bi Izrael trebalo da radi kad Tramp postane predsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track