JEZIVA SVEDOČENJA ZLOSTAVLJANIH ŽENA: Živu je zapalili jer nije htela da bude seksualna robinja ID
Foto: Youtube/Printscreen

Sudbina hiljade žena

JEZIVA SVEDOČENJA ZLOSTAVLJANIH ŽENA: Živu je zapalili jer nije htela da bude seksualna robinja ID

Planeta -

Islamska država je poslednjih meseci pod velikim udarima saveznika i otkako je počelo raketiranje njihovih uporišta džihadistima je veći prioritet kako zadržati pozicije, terorističke napade su 'preselili' u Europu, ali njihovi zločini nisu zaboravljeni.

Među najgorima, od masakra civila, rezanja glava taocima do uništavanja civilizacijske baštine, posebno se isticalo sistematično seksualno nasilje nad ženama. Svaka priča koja bi se pojavila o tim slučajevima bila bi gora od one prethodne.

Predstavnica UN-a Zainab Bangura ispričala je najjezivije priče oslobođenih žena iz seksualnog ropstva Islamske države.

Naime, kod islamista su posebno na ceni "lepe device".

"Nakon što napadnu jedno selo i osvoje ga, teroristi odvoje muškarce od žena. Muškarce i dečake iznad 14 godina ubijaju, a potom razdvajaju majke i devojke. Devojke skidaju do gole kože, proveravaju jesu li nevine, a zatim pregledavaju dojke i ocenjuju ih po veličini i lepoti. Najmlađe i one koje proglase najlepšima postižu najvišu cenu i šalju ih u Raku, sedište Islamske države. Postoji hijerarhija. Prvi biraju šeici, potom emiri i na kraju borci. Najčešće odaberu tri ili četiri devojke, drže ih kod sebe mesec dana i kada im dosade vraćaju ih i ponovno stavljaju na prodaju. Kada ih prodaju, što izgleda kao aukcija, kupci se žestoko bore, te spuštaju cene s argumentima kako su devojke ružne ili kako su im male grudi. Jedna od djevojaka je bila preprodana čak 22 puta, dok je jedna koja je pobegla ispričala kako je šeik koji je kupio na dlanu istetovirao svoje ime kako bi se znalo da je ona njegovo vlasništvo", navodi se.

Bangura upozorava kako je seksualno nasilje u Islamskoj država institucionalizovano, i da su seksualni zločini koji se čine nad devojkama i ženama postali središte njihove ideologije.

Prema nekim procenama, kao seksualno roblje u Islamskoj državi je završilo između tri i pet hiljada žena. "Siluju ih, teraju na seksualno ropstvo i prostituciju, ali i razne druge oblike seksualnog zlostavljanja i krajnje brutalnosti. Ispričali su nam za slučaj 20-godišnjakinje koju su živu zapalili jer je odbila da učestvuje u ekstremnom seksualnom činu. Čuli smo i za razne druge oblike sadističkog seksualnog zlostavljanja. Pokušavamo shvatiti mentalitet tih ljudi", rekla je Bangura.

Neke od njih su uspele da pobegnu, a neke su oslobođene na razmeni, ali Bangura ističe kako je tim ženama pod hitno potrebna psihološka pomoć.

"Radila sam sa silovanim ženama iz Konga, Somalije i Sudana, ali nikad nisam videla ovako nešto", rekla je Bangura.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track