KERI OPLEO PO KINI ZBOG KOREJSKE NUKLEARKE: Suviše ste popustljivi prema Severnoj Koreji
Foto: Ap 22 Okt 2015

Kritika

KERI OPLEO PO KINI ZBOG KOREJSKE NUKLEARKE: Suviše ste popustljivi prema Severnoj Koreji

Planeta -
Američki državni sekretar Džon Keri kritikova je Kinu zbog "popuštanja" Severnoj Koreji, koje je rezultiralo nuklearnom probom koja je pogodila međunarodnu zajednicu.

Peking je pozvao Pjongjang da razmotri denuklearizaciju Korejskog poluostvra.

Keri je novinarima u Vašingtonu izjavio da Amerika "poštuje" specijalan pristup Pekinga prema Severnoj Koreji, a posebno sankcije izrečene Pjongjangu.

"Kina je imala određeni pristup koji je želela da napravi, i mi smo se dogovorili i poštovali to", rekao je Keri nakon telefonskog razgovora sa kineskim kolegom Vang Jiom.

"Danas sam u mom razgovoru sa Kinezima jasno naglasio da ne možemo da nastavimo posao i da radimo kao do sada", rekao je Keri.

Keri je odlučno demantovao novinarske tvrdnje da je novi severnokorejski nuklearni test rezultat nedostatka nadzora od strane Vašingtona.

"Severna Koreja nikada nije ostavljenja bez nadzora. Ni na jedan dan", istakao je Keri.

Američki zvaničnici su istakli da bi Kina trebalo da bude vrlo zabrinuta jer ih Pjongjang nije upozorio na nuklearni test, kao što je učinio u prethodnim slučajevima.

Vašington smatra da bez kineske ekonomske podrške Pjongjangu, režim Kim Džong-una neće moći da opstane.

Međutim, umesto da izvrše pritisak na ekonomiju Severne Koreje, Kina je odlučila primenjivati ​​pritisak na Pjongjang iz drugog ugla.

"Kina poziva Severnu Koreju da se pridržavaju denuklearizacije, da ponove svoju predanost ovom načelu, i da se suzdrže od akcija koje mogu pogoršati situaciju", rekao je PR kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hjua Čunjing, dodajući da je održavanjem mira i stabilnosti u regionu Kina potvrdila svoju poziciju.

"U svetlu novih zbivanja, Kina će nastaviti da štiti neširenje režima i radiće sa svim stranama kako bi rešili taj problem", rekao je diplomata.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track